Karol Okrasa i przepis na śledzie w czosnku, majeranku, kaparach i oliwie
Przepis pochodzi z książki "Ryby są super".
Składniki: 250 g płatków śledziowych pokrojonych na mniejsze kawałki, sól i pieprz, 3 łyżki mąki pszennej, olej do smażenia, 2 szklanki wody, 1/2 szklanki octu spirytusowego, 2 łyżki cukru, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 6 ziaren czarnego pieprzu, sok z 1 cytryny, 5-7 ząbków czosnku, drobno posiekanych, 1 łyżka kaparów, 2-3 łyżki suszonego lub świeżego majeranku.
Przygotowanie: śledzie namaczamy w wodzie, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i z obu stron obsmażamy na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz i sok z cytryny. Zagotowujemy. Na patelni, na której smażyliśmy śledzie, lekko szklimy posiekany czosnek z kaparami i roztartym w dłoniach majerankiem. Śledzie wkładamy do słoiczków, na przemian z czosnkiem i kaparami z patelni, następnie zalewamy przygotowaną zalewą octową. Słoiczki zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny.