Ewa Wachowicz i przepis na makowiec
Składniki: 400 g mąki, 50 g drożdży, 250 g masła, 1 jajko, 2 żółtka, 1 szklanka śmietany, 1 cukier waniliowy. 1 łyżka cukru. Masa makowa: 500 g maku, 1/2 l mleka, 20 g drożdży, 1 łyżka mąki kartoflanej, 1 łyżka marmolady, 1 łyżka bułki tartej, 1 białko, 1 jajko, 1 cukier waniliowy, 200 g cukru pudru, 2 łyżki miodu, 100 g migdałów, 100 g rodzynków z koniaku.
Przygotowanie: mąkę przesiać, wysiekać z ciepłym masłem. Do drożdży dodać cukier, rozetrzeć, wymieszać ze śmietaną (powinna mieć temperaturę pokojową). Połączyć z mąką i masłem, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Przygotować nadzienie. Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić na pół godziny. Następnie przecedzić i 2 razy przepuścić przez maszynkę. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mak i wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od stolnicy. Podzielić na 2 części (z podanych proporcji wyjdą 2 makowce). Rozwałkować. Posmarować białkiem, nałożyć masę makową. Zwinąć podobnie, jak roladę. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, 50 minut. Po upieczeniu makowce polukrować (sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem - ile zabierze). Lukier można posypać makiem.