Trwa ładowanie...
22-12-2010 15:46

Świąteczne potrawy z całej Europy

Co kraj, to obyczaj, a w każde święta jest to obyczaj obowiązkowo pyszny. Poznaj bożonarodzeniowe zwyczaje przy stołach naszych bliższych i dalszych sąsiadów.

Świąteczne potrawy z całej EuropyŹródło: archiwum, fot: archiwum
d12cp2s
d12cp2s

Christmas pudding

Słynny świąteczny angielski pudding powinien dojrzewać nawet do dwóch miesięcy. Jest to tradycyjny przysmak, w rodzinach celebrujących święta przyrządzany często według własnego przepisu, przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Najczęściej stosowane składniki to brandy, masło, cukier (brązowy i biały), cynamon, przyprawa do piernika, mąka, jaja, tarta bułka, mleko, drobno posiekane orzechy, migdały, morele, rodzynki, daktyle, smażona skórka pomarańczowa, a do związania razem całej tej masy - łój zwierzęcy.

Pierniki Elisen

Wypiekane tylko w okresie świątecznym pierniki Elisen to najlepsze i szeroko znane produkty norymberskich piekarni. Te rozchwytywane przez smakoszy przysmaki roztaczają wonie ośmiu starannie dobranych przypraw, a same ciastka składają się w co najmniej 25 proc. z orzechów i nadziewane są całymi migdałami. Tradycyjną niemiecką potrawą świąteczną jest też sałatka ziemniaczana, ale nie ma ona nawet w części tak wielu fanów.

Migdałowo i miodowo

Hiszpanie na wieczerzy wigilijnej zajadają się indykiem nadziewanym truflami (Pavo Trufado de Navidad), a inne elementy menu wcale nie sprawiają wrażenia skromniejszych: owoce morza, ryba besugo, dorsz serwowany z kalafiorem. Jednak sztandarowym świątecznym przysmakiem są bardzo słodkie desery, często wywodzące się z krajów arabskich. Szczególną popularnością cieszy się robiony z migdałów oraz miodu Turrón, a w dalszej kolejności Mazapanes wyrabiany z mielonych migdałów i cukru oraz Polvorones, małe, okrągłe kruche ciasteczka wyrabiane z migdałów, mąki, cukru i tłuszczu.

Plecione ciasteczka

Cały okres adwentowy to dla Czechów okazja do wypiekania - i przede wszystkim konsumowania - rozmaitych słodkich wypieków. Szczególnie lubiane są vánoční cukroví, czyli m.in. vánočka - słodki, splatany z 9 kawałków ciasta chleb z rodzynkami - małe rogaliki obtaczane w cukrze waniliowym, pierniczki wykrawane w dowolne kształty i ozdabiane polewą, a także orzechowe vosí hnízda - ciasteczka z ciasta orzechowego z rumem.

d12cp2s

Obiad z mięsem w roli głównej

Najważniejszym posiłkiem świąt francuskich nie jest wigilia, tylko uroczysty bożonarodzeniowy obiad. Na stołach goszczą zwykle ostrygi, wędzony łosoś, pasztety z kaczej albo gęsiej wątróbki. Powszechna jest konsumpcja mięsa, szczególnie indyczego.

Ług plus żeberka

Wieprzowe żeberka oraz gotowane mięso owcze to bez wątpienia prawdziwe specjały, ale najbardziej rzucającym się w oczy norweskim świątecznym delikatesem jest słynny lutefisk - solona gotowana ryba, pozostawiona wcześniej na dwa do trzech dni w ługu sodowym, wskutek czego lutefiska nie można jeść na srebnej zastawie ani srebrnymi sztućcami, ponieważ kontakt z rybą może je częściowo rozpuścić.

d12cp2s

Piniata, czyli pyszna zabawa

Nie jest to może konkretna potrawa, ale z pewnością ciekawy zwyczaj związany z jedzeniem. Mieszkańcy Meksyku w religijnej atmosferze obchodów świąt zdołali zmieścić piniatę - zabawę polegającą na strącaniu za pomocą kija lub kijów zawieszonej kukły, wypełnionej słodyczami.

Ptak czy ryba

Duńczycy swoją uroczystą wigilię zaczynają pieczoną kaczką, natomiast ostatnim elementem menu jest ryż owocami. Również Austriacy chętnie zajadają się tego wieczora kaczką, choć opcjonalnie mogą wybierać rybę - koniecznie karpia.

Pardwy zamiast baraniny

Podstawą kuchni islandzkiej jest mięso i nic się w tym względzie nie zmienia z okazji świąt. Od wieków na wieczerzę wigilijną podawano gęstą, treściwą mięsną zupą (kjätsúpa). Lubianym daniem była też wędzona baranina (hangikjöt ), a biedacy zadowalali się pardwą, której mięso uważane było za gorszy substytut baraniny - tymczasem dziś jest to bardzo ekskluzywna potrawa. Odwrotnie stało się w przypadku produktów zbożowych: dawniej chleb, wyrabiany z niewiarygodnie drogiego ziarna, stanowił rzadki rarytas, podawany od święta..

Chleb Chrystusa

Wigilijny wieczór mali Grecy wykorzystują na kolędowanie, w zamian za które otrzymują od mieszkańców odwiedzanych domów słodycze. Później spróbują również Chlebów Chrystusa, bo taki wypiek, ozdobiony różnymi dodatkowymi gadżetami, znajduje się niemal na każdym stole.

mb

d12cp2s
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d12cp2s
Więcej tematów