Świąteczne pierniki
- Mąka pszenna: 1700 g
- Cukier: 360 g
- Miód naturalny: 500 g
- Jaja: 4 szt
- Masło: 200 g
- Mleko: 170 g
- Kakao: 2 łyżki
- Proszek do pieczenia: 1 paczka
- Soda oczyszczona: 4 łyżeczki
- Rum: 70 g
- Przyprawy:
- gotowe przyprawy do piernika: 2 paczki
- imbir: 1 łyżeczka
- cynamon: 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony: 1 łyżeczka
- kardamon: 1 łyżeczka
- ziele angielskie: szczypta
- (można dodać gałkę musztatołową i gożdziki - zmielone)
W rondlu rozpuścić masło.
Dodać cukier oraz miód. Część masła można zastąpić olejem, aby pierniki były bardziej elastyczne i nie wysychały.
Całość doprowadzić do zagotowania.
Zdjąć z ognia. Dodać kakao.
Do jeszcze ciepłego roztworu dodać przyprawy (by wydzieliły olejki eteryczne)
Masę wystudzić.
Sodę oczyszczoną rozpuścić w pół szklanki mleka.
W dużej misce przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Zrobić w mące dołek i wlać wystudzoną masę z rondla.
Wbić jaja.
Dodać rum, resztę mleka i rozpuszczoną uprzednio sodę.
Wyrobić ciasto do odpowiedniej gęstości (rzadsze od plasteliny).
Odstawić je na 5 do 12 godzin, aby zaszła fermentacja.
Ciasto wałkować i wycinać pierniki.
Pierniki piec w temperaturze 180 stopni ok. 20-30 minut.
Po wyschnięciu ozdobić wedle uznania (czekolada, lukier, kokos itp)
Po ostudzeniu i stwardnięciu dekoracji pierniki najlepiej przechowywać w blaszanych lub innych zamkniętych naczyniach, ale nie drewnianych (!) Warunek konieczny, aby pierniki do świąt zmiękły.
Przygotować najlepiej na początku grudnia.
Przepis dodał użytkownik Pigletka
Podziel się opinią
Komentarze