Suszone pomidory w kuchni
Na sklepowych półkach znajdziemy także suszone pomidory z różnymi dodatkami. Najczęściej są to kapary, zioła, pieprz marynowany, pestki dyni, a nawet żurawina. Są to bardzo interesujące połączenia smakowe.
Suszone pomidory wyśmienicie smakują w sałatkach, tartach, zapiekankach, z makaronem, jako dodatek do pizzy, kanapek czy zup. Świetnie komponują się z różnymi serami i wędlinami. Można podawać je zarówno na ciepło, jaki i na zimno, a soczyste mięso faszerowane serem i suszonymi pomidorami to istny smakowy majstersztyk. Możesz je także zmiksować, by otrzymać pastę lub czerwone pesto. A co zrobić z olejem, który został po suszonych pomidorach w słoiczku? Większość z nas popełnia błąd i wylewa go, a przecież można go wykorzystać. Przygotuj z niego marynatę, dodaj do pasty lub sałatki albo usmaż na nim mięso. Będą pyszne!