Gargamel, malinowy czy śliwkowy. To musisz wiedzieć o pomidorach
Pomidory to jedne z najbardziej pożądanych owoców późnego lata. Kuszą kolorami, różnorodnymi kształtami, soczystym smakiem i pięknym zapachem. Rodzajów pomidorów na straganach jest sporo i czasami trudno zdecydować, który najlepiej sprawdzi się jako dodatek do kanapki, a który do przygotowania przecieru. Warto poznać walory smakowe poszczególnych odmian, zwłaszcza, że w produktach tych znajdziemy sporą dawkę likopenu - antyoksydantu o silnym działaniu regeneracyjnym, który chronią włókna kolagenowe opóźniając procesy starzenia, a także zwalcza wolne rodniki, chroniąc tym samym m.in. przez nowotworami. To również smaczne źródło potasu i witamin. Oto praktyczny przewodnik o pomidorach.
Różne kolory i wielkości
Pomidory to jedne z najbardziej pożądanych owoców późnego lata. Kuszą kolorami, różnorodnymi kształtami, soczystym smakiem i pięknym zapachem. Rodzajów pomidorów na straganach jest sporo i czasami trudno zdecydować, który najlepiej sprawdzi się jako dodatek do kanapki, a który do przygotowania przecieru. Warto poznać walory smakowe poszczególnych odmian, zwłaszcza, że w produktach tych znajdziemy sporą dawkę likopenu - antyoksydantu o silnym działaniu regeneracyjnym, który chronią włókna kolagenowe opóźniając procesy starzenia, a także zwalcza wolne rodniki, chroniąc tym samym m.in. przed nowotworami. To również smaczne źródło potasu i witamin. Oto praktyczny przewodnik o pomidorach.
Pomidor krajowy
Intensywny zapach i jędrna skórka to jedne ze znaków, że produkt pochodzi ze sprawdzonego źródła i będzie dobrze smakować. Pomidory importowane mają tzw. gen twardości, który sprawia, że nie uszkadzają się podczas transportu. Niestety, nie dojrzewają do końca, dlatego ich miąższ jest suchy i smakuje jak papier. Z kolei pomidory uprawiane w tunelach foliowych mają zielone pestki. Pomidor gruntowy lub szklarniowy (gdzie może dojrzewać pod wpływem promieni słonecznych) ma żółte pestki. Pomidor krajowy ma regularny, okrągły kształt i intensywny czerwony kolor. Kupowane na gałązce pięknie pachną, choć mają mniejsze owoce. Sprawdzą się do kanapek i sałatek.
Pomidor Gargamel
Zazwyczaj jest dość ciężki (średnio 500-700 g, ale trafiają się też okazy ważące 1,5 kilograma). Charakteryzuje go intensywny czerwony kolor. Jego miąższ jest bardzo soczysty, ale jednocześnie niezbyt wodnisty. Wąchając ten rodzaj tuż przy szypułce poczuć można intensywny pomidorowy zapach. Te cechy sprawiają, że Gargamel doskonale sprawdzi się jako baza do sosów oraz zup. Warto dodawać go także do twarożków, kanapek czy sałatek.
Pomidory śliwkowe
Łatwo rozpoznać go podłużnym kształcie. To średniej wielkości, intensywnie czerwony pomidor, który zakończony jest na dole charakterystycznym czubkiem. Ma mało pestek i zwartą strukturę, dzięki czemu po rozkrojeniu nie wypłynie z niego sok. W smaku jest słodki i zapewni doskonałą bazę dla sosów pomidorowych do makaronów. Śliwkowe pomidory można kupić także w żółtym kolorze. Zawierają mniej likopenu, czyli barwiącej substancji, ale za to są bardziej aromatyczne i o delikatnej konsystencji.
Pomidory malinowe
Wyróżnia je kuszący, różowawy kolor skórki. Mają delikatny, lekko słodki smak. Na straganach i w sklepach możemy kupić szklarniowe pomidory malinowe o okrągłym kształcie i cienkiej skórce. Najlepiej smakują bez obróbki termicznej, spożywane na surowo na kanapkach. Warto zwrócić uwagę na malinowego pomidora plamistego, który posiada na skórce charakterystyczne zielone plamki i smakuje równie dobrze, co klasyczna odmiana. Rolnicy i sprzedawcy zachwalają malinowe pomidory gruntowe o nieregularnych, dużych owocach. Są jasnoróżowe, z dużą ilością miąższu, który skrywa w sobie intensywny smak.
Pomidor bawole serce
Pod tą dość ciekawą nazwą skrywa się rodzaj pomidora malinowego. Ma jeszcze słodszy miąższ o delikatnej strukturze, który zdaniem jego fanów rozpływa się w ustach. Kolejna zaleta bawolego serca to mała ilość pestek, dzięki czemu doskonale sprawdzi się do przygotowania gazpacho, czyli hiszpańskiego chłodniku, a także przecierów i konfitur.
Pomidor czarny
Coraz częściej można kupić w Polsce pomidory czarne. Purpurowo-czarne owoce to tak naprawdę wynalazek naukowców z Oregon State University, którzy chcieli stworzyć specjalną odmianę najzdrowszych na świecie pomidorów. Swoją charakterystyczną skórkę w czarnym odcieniu zawdzięczają barwnikom z grupy antocyjanów, związków organicznych, które występują w takich owocach jak czerwone winogrona, wiśnie, jagody i jeżyny. W odróżnieniu od tradycyjnych pomidorów mają bardziej wyrazisty i delikatnie słodkawy smak, a poza tym są znacznie zdrowsze.