Z czym to się je?
W sklepach dostaniemy suszone pomidory z różnymi dodatkami - kaparami, ziołami, marynowanym pieprzem, żurawiną, pestkami dyni.
- W połączeniu z ziołami i czosnkiem stanowią wyśmienitą przekąskę oraz dodatek do wielu potraw - uważa dietetyczka Naturhouse. Pasują do sałatek, tart i zapiekanek, ryżu, makaronu, gulaszu, spaghetti, pizzy, kanapek, zup, wędlin, serów, przekąsek. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Suszone pomidory są doskonałą zimną przekąską, sprawdzają się również jako dodatek do sałatek, makaronów czy faszerowania mięs. Po ich zmiksowaniu, dzięki różnorodnym dodatkom, można otrzymać aromatyczne pasty oraz czerwone pesto. W kuchni przyda się także olej, który zostaje po suszonych pomidorach - nie pozbywajmy się go. Można zrobić z niego marynatę, zmiksować z innymi składnikami na pastę, smażyć na nim albo dodawać do sałatek.