Suszmy sami!
Dietetyczka Żaneta Spóz tłumaczy, jak zrobić suszone pomidory na własną rękę: pomidory - najlepiej odmiany cechującej się małą ilością wody - kroimy na pół, wydrążamy miąższ i układamy skórką do dołu. Tak przygotowane solimy i suszymy na słońcu, bądź w piekarniku. Druga metoda jest szybsza i łatwiejsza do wykonania w naszym klimacie. Piekarnik nagrzewamy do 50-60 stopni; pomidory suszymy przez ok. 4 godziny. Następnie trzeba je wystudzić, a na drugi dzień zabieg powtórzyć.
Ciepłe pomidory wkładamy do słoiczków, dodajemy czosnek, dowolne zioła i zalewamy gorącym, ale nie wrzącym olejem z dodatkiem oliwy z oliwek. Tak przygotowane pomidorki można przechowywać nawet przez kilka miesięcy.
Ewa Podsiadły-Natorska/mp/WP Kuchnia