Czytajmy etykiety
Plasterek suszonego pomidora ma ok. 16 kcal. Uważać trzeba zwłaszcza na oliwę.
- Na naszym rynku dostępne są produkty solone, pakowane próżniowo, oraz pomidory suszone w oliwie. Przy ich wyborze powinniśmy zwracać uwagę na skład, a także, aby były to pomidory dojrzewające i suszone na słońcu. Prawidłowo przeprowadzony proces suszenia pozwala na ich długie przechowywanie bez żadnych chemicznych dodatków i konserwantów - twierdzi Żaneta Spóz.
Suszone pomidory mogą zawierać wodę, ocet winny, olej roślinny, przyprawy. W składzie niektórych można natrafić na kwas askorbinowy (E300) i kwas cytrynowy (E330). Ten pierwszy to syntetyczna substancja o aktywności witaminy C, która wykorzystywana jest jako przeciwutleniacz. Nie odnotowano skutków ubocznych jej stosowania. Natomiast kwas cytrynowy to przeciwutleniacz i regulator kwasowości. W bardzo dużych dawkach (które zwykle nie są stosowane w żywności) może spowodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia.