Suszone pomidory - co trzeba wiedzieć, zanim je kupisz?

W kuchni można zrobić z nimi praktycznie wszystko. A warto, ponieważ suszone pomidory są bardzo zdrowe i smaczne. Zawierają likopen, cenne witaminy i biopierwiastki. W sklepach dostaniemy suszone pomidory z zalewą albo bez. Często sprzedawane są z dodatkiem kaparów, ziół, żurawiny. Co trzeba o nich wiedzieć przed zakupem?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Włoski przysmak pełen zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

W kuchni można zrobić z nimi praktycznie wszystko. A warto, ponieważ suszone pomidory są bardzo zdrowe i smaczne. Zawierają likopen, cenne witaminy i biopierwiastki. W sklepach dostaniemy suszone pomidory z zalewą albo bez. Często sprzedawane są z dodatkiem kaparów, ziół, żurawiny. Co trzeba o nich wiedzieć przed zakupem?

- Suszone pomidory zawdzięczamy Włochom. Wymyślono je, aby zachować ich smak i cenne właściwości również na miesiące zimowe. Tradycyjnie owoce schły na dachach; obecnie, aby zaoszczędzić czas, suszy się je również w piekarnikach - opowiada dietetyczka Żaneta Spóz z Naturhouse Warszawa Złote Tarasy.

Ekspertka tłumaczy, że najsmaczniejsze i najzdrowsze są pomidory z naturalnych upraw, które leżakowały na słońcu. Proces suszenia trwa około 10 dni. Do uzyskania 1 kg gotowego produktu trzeba zużyć 8-14 kg świeżych pomidorów. Na koniec zalewa się je roztworem oleju i oliwy z oliwek oraz doprawia.

/ 6Bezcenny likopen

Obraz
© 123RF.COM

Warto mieć suszone pomidory w kuchni, bo można je wykorzystać na dziesiątki sposobów, a przy tym są zdrowe.

- Panuje przekonanie, że przetwarzanie warzyw pozbawia je zdrowotnych właściwości. Zaprzeczeniem tej teorii są suszone pomidory, które są bogatym źródłem likopenu - przeciwutleniacza o silnych właściwościach antynowotworowych. W świeżych pomidorach jego zawartość waha się od 7 do 10 mg na 100 g. Natomiast w 100 g suszonych pomidorów zawartość likopenu wynosi 90-100 mg - zauważa dietetyczka.

Dostarczanie organizmowi likopenu, jak zaznacza Żaneta Spóz, jest szczególnie zalecane mężczyznom, ponieważ związek ten zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty, natomiast u kobiet chroni przed rakiem piersi.

/ 6Bezcenny likopen

Obraz
© 123RF.COM

Dodatkowo przeciwdziała on agregacji płytek, a dzięki temu zapobiega wystąpieniu miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Likopen ze względu na dobrą rozpuszczalność w tłuszczach bardzo dobrze przyswaja się z suszonych pomidorów w oliwie - mówi specjalistka.

Żaneta Spóz dodaje, że suszone pomidory zawierają także witaminę B6 niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Ponadto mają w składzie witaminę C, która wykazuje właściwości przeciwutleniające, uszczelnia naczynia krwionośne, bierze udział w produkcji kolagenu, wspomaga odporność i zwiększa wchłanianie żelaza. Suszone pomidory zawierają też cenne składniki mineralne takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk oraz potas, który ma korzystny wpływ na utrzymywanie odpowiedniego bilansu wody w organizmie oraz syntezę białek.

/ 6Czytajmy etykiety

Obraz
© 123RF.COM

Plasterek suszonego pomidora ma ok. 16 kcal. Uważać trzeba zwłaszcza na oliwę.
- Na naszym rynku dostępne są produkty solone, pakowane próżniowo, oraz pomidory suszone w oliwie. Przy ich wyborze powinniśmy zwracać uwagę na skład, a także, aby były to pomidory dojrzewające i suszone na słońcu. Prawidłowo przeprowadzony proces suszenia pozwala na ich długie przechowywanie bez żadnych chemicznych dodatków i konserwantów - twierdzi Żaneta Spóz.

Suszone pomidory mogą zawierać wodę, ocet winny, olej roślinny, przyprawy. W składzie niektórych można natrafić na kwas askorbinowy (E300) i kwas cytrynowy (E330). Ten pierwszy to syntetyczna substancja o aktywności witaminy C, która wykorzystywana jest jako przeciwutleniacz. Nie odnotowano skutków ubocznych jej stosowania. Natomiast kwas cytrynowy to przeciwutleniacz i regulator kwasowości. W bardzo dużych dawkach (które zwykle nie są stosowane w żywności) może spowodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia.

/ 6Z czym to się je?

Obraz
© 123RF.COM

W sklepach dostaniemy suszone pomidory z różnymi dodatkami - kaparami, ziołami, marynowanym pieprzem, żurawiną, pestkami dyni.
- W połączeniu z ziołami i czosnkiem stanowią wyśmienitą przekąskę oraz dodatek do wielu potraw - uważa dietetyczka Naturhouse. Pasują do sałatek, tart i zapiekanek, ryżu, makaronu, gulaszu, spaghetti, pizzy, kanapek, zup, wędlin, serów, przekąsek. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Suszone pomidory są doskonałą zimną przekąską, sprawdzają się również jako dodatek do sałatek, makaronów czy faszerowania mięs. Po ich zmiksowaniu, dzięki różnorodnym dodatkom, można otrzymać aromatyczne pasty oraz czerwone pesto. W kuchni przyda się także olej, który zostaje po suszonych pomidorach - nie pozbywajmy się go. Można zrobić z niego marynatę, zmiksować z innymi składnikami na pastę, smażyć na nim albo dodawać do sałatek.

/ 6Suszmy sami!

Obraz
© 123RF.COM

Dietetyczka Żaneta Spóz tłumaczy, jak zrobić suszone pomidory na własną rękę: pomidory - najlepiej odmiany cechującej się małą ilością wody - kroimy na pół, wydrążamy miąższ i układamy skórką do dołu. Tak przygotowane solimy i suszymy na słońcu, bądź w piekarniku. Druga metoda jest szybsza i łatwiejsza do wykonania w naszym klimacie. Piekarnik nagrzewamy do 50-60 stopni; pomidory suszymy przez ok. 4 godziny. Następnie trzeba je wystudzić, a na drugi dzień zabieg powtórzyć.

Ciepłe pomidory wkładamy do słoiczków, dodajemy czosnek, dowolne zioła i zalewamy gorącym, ale nie wrzącym olejem z dodatkiem oliwy z oliwek. Tak przygotowane pomidorki można przechowywać nawet przez kilka miesięcy.

Ewa Podsiadły-Natorska/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości