Kokos
W trosce o zdrowie warto też jak najczęściej sięgać po owoc palmy kokosowej lub jego przetwory np. mleczko kokosowe. Kokos jest nie tylko bardzo smaczny, ale też bogaty w witaminy z gr. B, C i E. Znajdziemy w nim także kwas foliowy i wiele cennych pierwiastków m.in. wapń, magnez, fosfor, żelazo i potas. Podobnie jak awokado, także kokos zawiera mnóstwo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Miąższ tego orzecha to także dobre źródło białka. Ciekawe właściwości ma też płyn obecny w kokosie. Jego skład na tyle przypomina skład ludzkiej krwi, że podczas II wojny światowej wykorzystywany był do transfuzji. Po mleko z kokosa powinny też sięgać osoby, które np. w wyniku wysiłku fizycznego, wymiotów lub biegunki, tracą dużo wody i mikroelementów. Pod względem elektrolitów jest to bowiem jeden z najcenniejszych płynów na świecie. Kokos jest też bogaty w przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko zachorowania na wiele nowotworów i hamują procesy starzenia się organizmu.