WAŻNE
TERAZ

Upadł rząd we Francji. Nie uzyskał wotum zaufania

Super foods, czyli światowe super jedzenie

Produkty te można nazwać prawdziwymi bombami witaminowymi, pełnymi cennych pierwiastków, przeciwutleniaczy, protein i dobrych tłuszczów, czyli tego wszystkiego, czego potrzebuje nasz organizm, by optymalnie funkcjonować. Wystarczą niewielkie ilości, by poprawić stan zdrowia i zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób w przyszłości. Warto sprawdzić, które z darów natury są najbogatsze w cenne składniki odżywcze i co mają w sobie wyjątkowego, że zasługują na tytuł super jedzenia.

Obraz

/ 10Najlepsze dary natury

Obraz
© archiwum

Produkty te można nazwać prawdziwymi bombami witaminowymi, pełnymi cennych pierwiastków, przeciwutleniaczy, protein i dobrych tłuszczów, czyli tego wszystkiego, czego potrzebuje nasz organizm, by optymalnie funkcjonować. Wystarczą niewielkie ilości, by poprawić stan zdrowia i zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób w przyszłości. Warto sprawdzić, które z darów natury są najbogatsze w cenne składniki odżywcze i co mają w sobie wyjątkowego, że zasługują na tytuł super jedzenia.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 10Spirulina

Obraz
© archiwum

Ta niezwykła alga podbiła najpierw serca Japończyków, a dziś staje się coraz popularniejsza w USA i Europie. Biorąc pod uwagę wyniki dotychczasowych badań, trudno się temu dziwić. Roślina ta zwiera kilka tysięcy cennych makro- i mikroelementów. Spirulina, nazywana zielonym mięsem, jest bardzo bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka i zawiera 8 aminokwasów egzogennych. Ważną rolę odgrywają też odpowiedzialne za barwę rośliny: chlorofil (zielony) i fikocyjanina (niebieski). Chlorofil pomaga usuwać z organizmu metale ciężkie, dzięki czemu odtruwa organizm, a fikocyjanina pobudza funkcję komórek macierzystych szpiku kostnego. Coraz więcej badań potwierdza też tezę, że spirulina ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe, a dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym wspomaga pracę mózgu. Jednocześnie jest bogatym źródłem beta-karotenu, witaminy E, a przede wszystkim witamin z gr. B (także B12). Znajdziemy w niej też duże dawki selenu, potasu i żelaza. Spirulina obniża też poziom złego cholesterolu i
hamuje łaknienie - jest więc polecana osobom, które się odchudzają.

/ 10Maca peruwińska

Obraz
© archiwum

Maca peruwiańska, zwana skarbem Inków lub peruwiańską viagrą rośnie w Boliwii i Peru. Jej wyjątkowe właściwości doceniła NASA, włączając ją do diety... kosmonautów. Jak sugeruje określenie peruwiańska viagra, maca poprawia potencję i płodność, dodaje energii, wzmacnia organizm i działa jak afrodyzjak. Oczywiście to nie ze względu na te właściwości polecana jest kosmonautom. Korzeń macy wzmacnia system immunologiczny, poprawia koncentrację, usprawnia działanie mózgu, łagodzi zmęczenie i stres i poprawia wydolność organizmu. Jednocześnie chroni przed anemią i osteoporozą, poprawia przemianę materii, chroni serce i układ krążenia oraz spowalnia procesy starzenia. Jej niezwykłe działanie to skutek bogactwa składników odżywczych. Znajdziemy w niej: zdrowe kwasy tłuszczowe, cenne aminokwasy, prowitaminę A, witaminy z gr. B, C i E oraz selen, wapń, żelazo, magnez, jod i cynk.

/ 10Awokado

Obraz
© archiwum

Wiele osób unika tego owocu ze względu na kaloryczność i tłuszcz. Szkoda, bo choć faktycznie awokado ma sporo kalorii, ale są wypełnione samym zdrowiem - prowitaminą A, witaminami z gr. B, C, E, K, H, PP, kwasem foliowym, fosforem, potasem, magnezem i wapniem . Trudno też odmówić słuszności tezie, że awokado zawiera dużo tłuszczu. To prawda. Stanowi on blisko 1/3 masy owocu. Jednak są to nienasycone kwasy tłuszczowe, dobre dla serca i układu krążenia. Awokado obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie i pracę serca. Nic więc dziwnego, że bywa nazywane balsamem dla serca. Ale dieta bogata w awokado usprawnia też inne organy. Obecne w nim kwasy omega-3 i witamina E to doskonała pożywka dla mózgu i świetny sposób, by uniknąć choroby Alzheimera. Awokado jest też dobre dla oczu (dzięki luteinie), usprawnia pracę wątroby i chroni przed cukrzycą, a dzięki przeciwutleniaczom zmniejsza też ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej i pozwala zachować młodość na dłużej.

/ 10Jagody Acai

Obraz
© archiwum

Z ciemnofioletowymi jagodami Acai pochodzącymi z lasów Amazonii, pod względem zawartości niezwykle cennych przeciwutleniaczy nie mogą się równać żadne owoce. Dzięki antyoksydantom nie tylko wolniej się starzejemy, spada też ryzyko zachorowania na raka i choroby cywilizacyjne. Jagody te obniżają poziom złego cholesterolu, chronią przed cukrzycą, wspomagają układ sercowo-naczyniowy i mają dobroczynny wpływ na nasze oczy. Jak wszystkie inne "super produkty" dostarczają nam wielu witamin i cennych pierwiastków. Znajdziemy w nich prowitaminę A, witaminy z gr. B, C i E oraz potas, wapno, magnez i cynk. Co ciekawe jagody te są też bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3,-6 i-9.

/ 10Quinoa - komosa ryżowa

Obraz
© archiwum

Komosa uważana jest za najstarsze zboże świata, cenione przede wszystkim ze względu na bardzo wysoką zawartość białka (około 20 proc.) i niezbędnych aminokwasów. Pod tym względem, a także zawartości błonnika i żelaza, quinoa jest nawet bogatsza od brązowego ryżu. Ale to nie wszystko - w komosie znajdziemy też dobroczynne kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę E, D oraz z gr. B, a także duże dawki magnezu, wapnia, fosforu, żelaza i innych cennych pierwiastków. Łatwo też znaleźć dla niej zastosowanie w kuchni. Doskonale sprawdzi się się jako alternatywa dla ryżu, kasz czy makaronów.

/ 10Aloes

Obraz
© archiwum

Większość osób kojarzy go przede wszystkim z produktami kosmetycznymi - maseczkami, kremami czy produktami do pielęgnacji włosów lub paznokci. Nic dziwnego - aloes doskonale im służy. Ale dzięki ogromnej dawce cennych składników warto stosować tą roślinę nie tylko zewnętrznie, ale też włączyć do swojej diety. Co znajdziemy w aloesie? Wszystko co najlepsze - beta-karoten, witaminę C, E i K oraz witaminy z gr. B. Jednak nie tylko za sprawą witamin zasłużył na miano super jedzenia. Jest bogaty w wapno, cynk, magnez, selen i aminokwasy. Ma w sobie także substancje o działaniu przeciwbólowym - naturalny kwas salicylowy oraz mleczan magnezowy, a także przeciwbakteryjnym - fenole, kwas cynamonowy, związki siarkowe. Dzięki nim aloes znacząco wzmacnia odporność, pomaga zachować młodość, ma dobroczynny wpływ na skórę i reguluje pracę układu pokarmowego. Nie można zapominać o jego wyjątkowym działaniu oczyszczającym. Jeśli nie jesteśmy przekonani do jedzenia kawałków rośliny na surowo, spróbujmy soku.

/ 10Czosnek

Obraz
© archiwum

Znajdziemy w nim substancje lecznicze pomocne w wielu dolegliwościach. Lotne związki siarkowe i bakteriobójcze szybko pomogą nam uporać się z rozmaitymi infekcjami. Działając jak naturalny antybiotyk, czosnek eliminuje chorobotwórcze drobnoustroje z przewodu oddechowego i pokarmowego. Dzięki flawonoidom niweluje też działanie wolnych rodników, chroniąc nas przed chorobami nowotworowymi i spowalniając procesy starzenia. Z kolei związki siarki wspomagają działanie białych krwinek w walce z zarazkami, tym samym poprawiając odporność organizmu. Czosnek wspomaga też metabolizm, obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi. Zwalcza też pasożyty. Do tego dostarcza nam wielu cennych składników, są tu witaminy z gr. B, C, PP i prowitamina A oraz pierwiastki - m.in. selen, żelazo, magnez i fosfor. Niestety podczas obróbki termicznej czosnek traci część swoich właściwości. Dlatego zalecane jest jedzenie jednego świeżego ząbka dziennie.

/ 10Kokos

Obraz
© archiwum

W trosce o zdrowie warto też jak najczęściej sięgać po owoc palmy kokosowej lub jego przetwory np. mleczko kokosowe. Kokos jest nie tylko bardzo smaczny, ale też bogaty w witaminy z gr. B, C i E. Znajdziemy w nim także kwas foliowy i wiele cennych pierwiastków m.in. wapń, magnez, fosfor, żelazo i potas. Podobnie jak awokado, także kokos zawiera mnóstwo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Miąższ tego orzecha to także dobre źródło białka. Ciekawe właściwości ma też płyn obecny w kokosie. Jego skład na tyle przypomina skład ludzkiej krwi, że podczas II wojny światowej wykorzystywany był do transfuzji. Po mleko z kokosa powinny też sięgać osoby, które np. w wyniku wysiłku fizycznego, wymiotów lub biegunki, tracą dużo wody i mikroelementów. Pod względem elektrolitów jest to bowiem jeden z najcenniejszych płynów na świecie. Kokos jest też bogaty w przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko zachorowania na wiele nowotworów i hamują procesy starzenia się organizmu.

10 / 10Kakao

Obraz
© archiwum

Ziarno kakaowca to jedno z najbogatszych źródeł antyoksydantów, które działają antynowotworowo, chronią serce i układ naczyniowy i pozwalają zachować młodość na dłużej. Ostatnio udowodniono też, że zmniejszają ryzyko demencji. Już samo to przemawia za piciem kakao lub jedzeniem gorzkiej czekolady. Jednak ta niezwykła roślina daje nam znacznie więcej. Po naturalne kakao powinniśmy sięgać przede wszystkim ze względu na magnez, którego brakuje większości z nas. Poza tym, kakao dostarcza naszemu organizmowi także wapnia, żelaza, chromu, fosforu, manganu i cynku, a także wiele witamin: A, E i witaminy z gr. B. Innym ważnym składnikiem jest tryptofan, dzięki któremu nasz organizm wytwarza hormon szczęścia - serotoninę. Kakao poprawia nie tylko nastrój, ale też pamięć krótkotrwałą i koncentrację. Do tego jest znanym afrodyzjakiem. Czego chcieć więcej?

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany