Czosnek
Znajdziemy w nim substancje lecznicze pomocne w wielu dolegliwościach. Lotne związki siarkowe i bakteriobójcze szybko pomogą nam uporać się z rozmaitymi infekcjami. Działając jak naturalny antybiotyk, czosnek eliminuje chorobotwórcze drobnoustroje z przewodu oddechowego i pokarmowego. Dzięki flawonoidom niweluje też działanie wolnych rodników, chroniąc nas przed chorobami nowotworowymi i spowalniając procesy starzenia. Z kolei związki siarki wspomagają działanie białych krwinek w walce z zarazkami, tym samym poprawiając odporność organizmu. Czosnek wspomaga też metabolizm, obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi. Zwalcza też pasożyty. Do tego dostarcza nam wielu cennych składników, są tu witaminy z gr. B, C, PP i prowitamina A oraz pierwiastki - m.in. selen, żelazo, magnez i fosfor. Niestety podczas obróbki termicznej czosnek traci część swoich właściwości. Dlatego zalecane jest jedzenie jednego świeżego ząbka dziennie.