Kakao
Ziarno kakaowca to jedno z najbogatszych źródeł antyoksydantów, które działają antynowotworowo, chronią serce i układ naczyniowy i pozwalają zachować młodość na dłużej. Ostatnio udowodniono też, że zmniejszają ryzyko demencji. Już samo to przemawia za piciem kakao lub jedzeniem gorzkiej czekolady. Jednak ta niezwykła roślina daje nam znacznie więcej. Po naturalne kakao powinniśmy sięgać przede wszystkim ze względu na magnez, którego brakuje większości z nas. Poza tym, kakao dostarcza naszemu organizmowi także wapnia, żelaza, chromu, fosforu, manganu i cynku, a także wiele witamin: A, E i witaminy z gr. B. Innym ważnym składnikiem jest tryptofan, dzięki któremu nasz organizm wytwarza hormon szczęścia - serotoninę. Kakao poprawia nie tylko nastrój, ale też pamięć krótkotrwałą i koncentrację. Do tego jest znanym afrodyzjakiem. Czego chcieć więcej?
AD/mmch/kuchnia.wp.pl