Aloes
Większość osób kojarzy go przede wszystkim z produktami kosmetycznymi - maseczkami, kremami czy produktami do pielęgnacji włosów lub paznokci. Nic dziwnego - aloes doskonale im służy. Ale dzięki ogromnej dawce cennych składników warto stosować tą roślinę nie tylko zewnętrznie, ale też włączyć do swojej diety. Co znajdziemy w aloesie? Wszystko co najlepsze - beta-karoten, witaminę C, E i K oraz witaminy z gr. B. Jednak nie tylko za sprawą witamin zasłużył na miano super jedzenia. Jest bogaty w wapno, cynk, magnez, selen i aminokwasy. Ma w sobie także substancje o działaniu przeciwbólowym - naturalny kwas salicylowy oraz mleczan magnezowy, a także przeciwbakteryjnym - fenole, kwas cynamonowy, związki siarkowe. Dzięki nim aloes znacząco wzmacnia odporność, pomaga zachować młodość, ma dobroczynny wpływ na skórę i reguluje pracę układu pokarmowego. Nie można zapominać o jego wyjątkowym działaniu oczyszczającym. Jeśli nie jesteśmy przekonani do jedzenia kawałków rośliny na surowo, spróbujmy soku.