Surowy czy z puszki?
Do wyboru mamy świeże lub mrożone steki z tuńczyka oraz rybę w puszce – w oleju, sosie własnym lub wodzie. Za 100 g świeżego steku zapłacimy w tej w chwili w Lidlu ok. 4 złote. Ceny konserw wahają się od 4 do 12 złotych. Jaki produkt wybrać? - Konserwy rybne są produktem wysoko przetworzonym. Zanim ryba trafi do puszki, jest poddawana obróbce termicznej. Wskutek tego traci wiele cennych wartości odżywczych. Najtańsze konserwy są często produkowane z odpadów i resztek. Producenci dodają do nich także konserwanty i inne niekorzystne dla naszego zdrowia substancje. Ponadto, tuńczyk jak każda ryba kumuluje metale ciężkie. Im większa, tym więcej rtęci w jej mięsie. Dlatego nie zaleca się tuńczyka kobietom w ciąży i karmiącym. Kupując tuńczyka w puszce, nie wiemy, jak duża była ryba. Lepiej jest wybierać świeże i mrożone produkty – komentuje dietetyk.