Spaghetti marinara
Składniki: 200 g makaronu tagliatelle, 2 małe szalotki, duży ząbek czosnku, 2 łyżeczki ziołowego oleju, 250 g krewetek tygrysich, oczyszczonych (mogą być mrożone), szklanka krojonych pomidorów z puszki, 5-6 pomidorów suszonych, 4 gałązki bazylii, sól i cukier do smaku, kilka pomidorków koktajlowych.
Przygotowanie:
Zacznij od zagotowania wody na makaron, a kiedy się gotuje obierz szalotki, czosnek i posiekaj je. Kiedy woda zawrze, osól ją, wrzuć makaron i gotuj według zaleceń producenta na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć wcześniej posiekane składniki i chwilkę je podsmaż. Teraz dodaj krewetki (jeśli są mrożone, nie musisz ich rozmrażać), a po chwili wlej pomidory z puszki, dodaj cukier, suszone pomidory i smaż przez kilka minut. Kiedy makaron będzie już gotowy, odcedź go i dodaj do sosu z krewetkami. Dopraw solą oraz posiekaną, świeżą bazylią, wszystko wymieszaj i voilà! Teraz rozłóż porcje na talerze, na wierzchu poukładaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i listki świeżej bazylii i już możesz zajadać.