Spaghetti niejedno ma imię

Obraz
Źródło zdjęć: © flickr.com
Karolina Wójciga

/ 5Kilka sposobów na smaczny obiad we włoskim stylu

Obraz
© flickr.com

Spaghetti to typowo włoskie danie, które bardzo często gości na polskich stołach. Jest proste w przygotowaniu, a makaron spaghetti stwarza wiele możliwości smakowych. Mamy dla was kilka przepisów na spaghetti - każdy inny, ale równie smaczny, co pozostałe. Poczuj się jak w prawdziwej włoskiej restauracji i to nie wychodząc z domu! Zapraszamy po przepisy i życzymy smacznych efektów. Bon appetit!

/ 5Spaghetti bolognese

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 250 g makaronu spaghetti, ½ kg mięsa mielonego wołowego, cebula,
marchewka, 250 ml bulionu wołowego, 250 ml sosu pomidorowego, passaty albo przecieru pomidorowego, liść laurowy, 2 ząbki czosnku, ¼ kostki masła, łyżka oliwy z oliwek, szczypta tymianku, łyżeczka oregano, sól, świeżo mielony pieprz, parmezan.
Przygotowanie:
Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki, czosnek drobno posiekaj, a cebulę pokrój w kosteczkę. Na patelni rozpuść masło z oliwą, a następnie wrzuć wcześniej przygotowane warzywa i chwilę je podsmaż. Teraz dodaj mięso mielone, liść laurowy i posiekany czosnek. Wszystko wymieszaj i podsmaż. Dodaj sól i pieprz, a następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż nadmiar płynu odparuje. Wlej przecier pomidorowy wraz z bulionem i dopraw wszytko tymiankiem i oregano, przykryj i duś przez godzinę. Wszyscy myślą, że spaghetti bolognese to szybkie, bezproblemowe danie, jednak sekretem udanego sosu jest długie, powolne gotowanie - dzięki temu smaki łączą i twarzą aromatyczny bukiet. Kiedy sos bolognese już się dusi, ugotuj al dente makaron spaghetti w osolonej wodzie. Teraz go odcedź i zostaw w garnku pod przykryciem. Sos dopraw do smaku, wyjmij z niego liść laurowy. Ugotowany makaron podawaj z pokaźną porcją sosu bolognese i startym parmezanem.

/ 5Spaghetti carbonara

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 300 g makaronu spaghetii, 4 łyżki oliwy, 200 g boczku wędzonego, cebula, 4 żółtka, 5-7 łyżek startego parmezanu, sól i świeżo starty pieprz, natka pietruszki.
Przygotowanie:
Zacznij od podsmażenia na oliwie pokrojonej w kosteczkę cebuli, a następnie dodaj pokrojony w drobną kostkę boczek i wszytko podsmaż. Teraz ugotuj makaron spaghetti al dente, a żółtka roztrzep i dorzuć parmezan. Kiedy makaron będzie już ugotowany, przełóż go na patelnię z boczkiem i cebulą. Wyłącz ogień i  wlej żółtko do makaronu i dokładnie, ale delikatnie mieszaj, by wszytko się połączyło. Teraz ponownie włącz ogień pod patelnią, ale uważnie kontroluj sytuację, bo sos nie może się za bardzo ściąć, ponieważ wyjdzie ci jajecznica z makaronem. Kiedy sos carbonara jest już gotowy, posyp go świeżo zmielonym czarnym pieprzem, startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

/ 5Spaghetti marinara

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 g makaronu tagliatelle, 2 małe szalotki, duży ząbek czosnku, 2 łyżeczki ziołowego oleju, 250 g krewetek tygrysich, oczyszczonych (mogą być mrożone), szklanka krojonych pomidorów z puszki, 5-6 pomidorów suszonych, 4 gałązki bazylii, sól i cukier do smaku, kilka pomidorków koktajlowych.
Przygotowanie:
Zacznij od zagotowania wody na makaron, a kiedy się gotuje obierz szalotki, czosnek i posiekaj je. Kiedy woda zawrze, osól ją, wrzuć makaron i gotuj według zaleceń producenta na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć wcześniej posiekane składniki i chwilkę je podsmaż. Teraz dodaj krewetki (jeśli są mrożone, nie musisz ich rozmrażać), a po chwili wlej pomidory z puszki, dodaj cukier, suszone pomidory i smaż przez kilka minut. Kiedy makaron będzie już gotowy, odcedź go i dodaj do sosu z krewetkami. Dopraw solą oraz posiekaną, świeżą bazylią, wszystko wymieszaj i voilà! Teraz rozłóż porcje na talerze, na wierzchu poukładaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i listki świeżej bazylii i już możesz zajadać.

/ 5Spaghetti arrabiata

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: opakowanie makaronu spaghetti, 1/2 l przecieru pomidorowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, papryczka chili, 2 ząbki czosnku, kilka listków bazylii, tarty parmezan, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oczyszczoną z nasion i pokrojoną papryczkę chili. Dodaj przecier pomidorowy, poszatkowane listki bazylii, dopraw solą oraz pieprzem i duś przez 10 minut. Po tym czasie dodaj makaron, wymieszaj i rozłóż porcje spaghetti na talerze. Postp listkami bazylii i tartym parmezanem.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast