Kilka sposobów na smaczny obiad we włoskim stylu
Spaghetti to typowo włoskie danie, które bardzo często gości na polskich stołach. Jest proste w przygotowaniu, a makaron spaghetti stwarza wiele możliwości smakowych. Mamy dla was kilka przepisów na spaghetti - każdy inny, ale równie smaczny, co pozostałe. Poczuj się jak w prawdziwej włoskiej restauracji i to nie wychodząc z domu! Zapraszamy po przepisy i życzymy smacznych efektów. Bon appetit!
Spaghetti bolognese
Składniki: 250 g makaronu spaghetti, ½ kg mięsa mielonego wołowego, cebula,
marchewka, 250 ml bulionu wołowego, 250 ml sosu pomidorowego, passaty albo przecieru pomidorowego, liść laurowy, 2 ząbki czosnku, ¼ kostki masła, łyżka oliwy z oliwek, szczypta tymianku, łyżeczka oregano, sól, świeżo mielony pieprz, parmezan.
Przygotowanie:
Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki, czosnek drobno posiekaj, a cebulę pokrój w kosteczkę. Na patelni rozpuść masło z oliwą, a następnie wrzuć wcześniej przygotowane warzywa i chwilę je podsmaż. Teraz dodaj mięso mielone, liść laurowy i posiekany czosnek. Wszystko wymieszaj i podsmaż. Dodaj sól i pieprz, a następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż nadmiar płynu odparuje. Wlej przecier pomidorowy wraz z bulionem i dopraw wszytko tymiankiem i oregano, przykryj i duś przez godzinę. Wszyscy myślą, że spaghetti bolognese to szybkie, bezproblemowe danie, jednak sekretem udanego sosu jest długie, powolne gotowanie - dzięki temu smaki łączą i twarzą aromatyczny bukiet. Kiedy sos bolognese już się dusi, ugotuj al dente makaron spaghetti w osolonej wodzie. Teraz go odcedź i zostaw w garnku pod przykryciem. Sos dopraw do smaku, wyjmij z niego liść laurowy. Ugotowany makaron podawaj z pokaźną porcją sosu bolognese i startym parmezanem.
Spaghetti carbonara
Składniki: 300 g makaronu spaghetii, 4 łyżki oliwy, 200 g boczku wędzonego, cebula, 4 żółtka, 5-7 łyżek startego parmezanu, sól i świeżo starty pieprz, natka pietruszki.
Przygotowanie:
Zacznij od podsmażenia na oliwie pokrojonej w kosteczkę cebuli, a następnie dodaj pokrojony w drobną kostkę boczek i wszytko podsmaż. Teraz ugotuj makaron spaghetti al dente, a żółtka roztrzep i dorzuć parmezan. Kiedy makaron będzie już ugotowany, przełóż go na patelnię z boczkiem i cebulą. Wyłącz ogień i wlej żółtko do makaronu i dokładnie, ale delikatnie mieszaj, by wszytko się połączyło. Teraz ponownie włącz ogień pod patelnią, ale uważnie kontroluj sytuację, bo sos nie może się za bardzo ściąć, ponieważ wyjdzie ci jajecznica z makaronem. Kiedy sos carbonara jest już gotowy, posyp go świeżo zmielonym czarnym pieprzem, startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Spaghetti marinara
Składniki: 200 g makaronu tagliatelle, 2 małe szalotki, duży ząbek czosnku, 2 łyżeczki ziołowego oleju, 250 g krewetek tygrysich, oczyszczonych (mogą być mrożone), szklanka krojonych pomidorów z puszki, 5-6 pomidorów suszonych, 4 gałązki bazylii, sól i cukier do smaku, kilka pomidorków koktajlowych.
Przygotowanie:
Zacznij od zagotowania wody na makaron, a kiedy się gotuje obierz szalotki, czosnek i posiekaj je. Kiedy woda zawrze, osól ją, wrzuć makaron i gotuj według zaleceń producenta na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć wcześniej posiekane składniki i chwilkę je podsmaż. Teraz dodaj krewetki (jeśli są mrożone, nie musisz ich rozmrażać), a po chwili wlej pomidory z puszki, dodaj cukier, suszone pomidory i smaż przez kilka minut. Kiedy makaron będzie już gotowy, odcedź go i dodaj do sosu z krewetkami. Dopraw solą oraz posiekaną, świeżą bazylią, wszystko wymieszaj i voilà! Teraz rozłóż porcje na talerze, na wierzchu poukładaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i listki świeżej bazylii i już możesz zajadać.
Spaghetti arrabiata
Składniki: opakowanie makaronu spaghetti, 1/2 l przecieru pomidorowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, papryczka chili, 2 ząbki czosnku, kilka listków bazylii, tarty parmezan, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oczyszczoną z nasion i pokrojoną papryczkę chili. Dodaj przecier pomidorowy, poszatkowane listki bazylii, dopraw solą oraz pieprzem i duś przez 10 minut. Po tym czasie dodaj makaron, wymieszaj i rozłóż porcje spaghetti na talerze. Postp listkami bazylii i tartym parmezanem.