Spaghetti carbonara
Składniki: 300 g makaronu spaghetii, 4 łyżki oliwy, 200 g boczku wędzonego, cebula, 4 żółtka, 5-7 łyżek startego parmezanu, sól i świeżo starty pieprz, natka pietruszki.
Przygotowanie:
Zacznij od podsmażenia na oliwie pokrojonej w kosteczkę cebuli, a następnie dodaj pokrojony w drobną kostkę boczek i wszytko podsmaż. Teraz ugotuj makaron spaghetti al dente, a żółtka roztrzep i dorzuć parmezan. Kiedy makaron będzie już ugotowany, przełóż go na patelnię z boczkiem i cebulą. Wyłącz ogień i wlej żółtko do makaronu i dokładnie, ale delikatnie mieszaj, by wszytko się połączyło. Teraz ponownie włącz ogień pod patelnią, ale uważnie kontroluj sytuację, bo sos nie może się za bardzo ściąć, ponieważ wyjdzie ci jajecznica z makaronem. Kiedy sos carbonara jest już gotowy, posyp go świeżo zmielonym czarnym pieprzem, startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.