Spaghetti bolognese
Składniki: 250 g makaronu spaghetti, ½ kg mięsa mielonego wołowego, cebula,
marchewka, 250 ml bulionu wołowego, 250 ml sosu pomidorowego, passaty albo przecieru pomidorowego, liść laurowy, 2 ząbki czosnku, ¼ kostki masła, łyżka oliwy z oliwek, szczypta tymianku, łyżeczka oregano, sól, świeżo mielony pieprz, parmezan.
Przygotowanie:
Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki, czosnek drobno posiekaj, a cebulę pokrój w kosteczkę. Na patelni rozpuść masło z oliwą, a następnie wrzuć wcześniej przygotowane warzywa i chwilę je podsmaż. Teraz dodaj mięso mielone, liść laurowy i posiekany czosnek. Wszystko wymieszaj i podsmaż. Dodaj sól i pieprz, a następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż nadmiar płynu odparuje. Wlej przecier pomidorowy wraz z bulionem i dopraw wszytko tymiankiem i oregano, przykryj i duś przez godzinę. Wszyscy myślą, że spaghetti bolognese to szybkie, bezproblemowe danie, jednak sekretem udanego sosu jest długie, powolne gotowanie - dzięki temu smaki łączą i twarzą aromatyczny bukiet. Kiedy sos bolognese już się dusi, ugotuj al dente makaron spaghetti w osolonej wodzie. Teraz go odcedź i zostaw w garnku pod przykryciem. Sos dopraw do smaku, wyjmij z niego liść laurowy. Ugotowany makaron podawaj z pokaźną porcją sosu bolognese i startym parmezanem.