Plastikowe deski do krojenia
Wiele osób wybiera znacznie tańsze niż ekologiczne deski, czyli te wykonane z plastiku. Są wytwarzane najczęściej z polietylenu — tworzywa odpornego na alkohole czy kwasy, a także wysokie temperatury. Takie deski można w łatwy sposób umyć, także w zmywarce. Nie nasiąkają wodą i nie wchłaniają zapachów. Jednak mają także wady.
Niektóre z nich (zwłaszcza tańsze, pochodzące z niepewnych źródeł) mogą zawierać bisfenol A, czyli związek chemiczny wydzielający się pod wpływem wysokich temperatur. Badania naukowe wykazały, że konsekwencją jego wchłaniania przez organizm mogą być otyłość, zaburzenia hormonalne, a nawet zwiększone ryzyko pewnych nowotworów. Deski plastikowe także szybko się niszczą. Wystarczy kilka razy przejechać po nich nożem, a na powierzchni pojawią się mało estetyczne rysy. Jednak są tanie, dlatego można je wymieniać tak często, jak nam się podoba. Coraz częściej można spotkać także deski silikonowe. Są niezwykle wygodne — idealne do siekania ziół, czosnku czy warzyw. Są elastyczne, co ułatwia wrzucanie składników na patelnię czy do miski. Można je myć w zmywarce.