Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
Dobra deska do krojenia te niemalże niezbędny element w każdej kuchni. Używamy jej każdego dnia, dlatego tak ważne jest, by była dobrej jakości i dopasowana do naszych potrzeb. Drewniane, plastikowe, silikonowe, szklane, ceramiczne, bambusowe — wybór jest ogromny. Jak w takim razie wybrać najlepszą, nie wydając fortuny?
Możemy sugerować się ceną lub wyglądem produktu, jednak należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jego funkcjonalność. Podpowiemy jaką deskę wybrać, by spełniła jak najlepiej twoje oczekiwania.
Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce?
Drewniane deski do krojenia
Zdecydowanie najczęściej spotykane w polskich kuchniach. Są tanie i bardzo łatwo dostępne. W dyskontach znajdziemy kilkanaście różnych rodzajów, w różnych rozmiarach, a ich ceny zaczynają się od kilkunastu złotych. Zdecydowanie największym plusem drewnianych desek jest to, że nie tępią noży. Niestety, mają także swoje minusy.
Zarówno deski do krojenia wykonane z drewna, jak i inne kuchenne akcesoria z tego surowca wymagają odpowiedniego traktowania. Przede wszystkim nie wolno myć ich w zmywarce, gdyż ulegną zniszczeniu. Po każdym użyciu należy je bezzwłocznie umyć i dokładnie osuszyć. Trzeba także pamiętać o tym, że nie powinno się ich długo moczyć, gdyż wilgotne drewno staje się idealnym środowiskiem dla rozwoju bakterii. Drewno nie tylko z łatwo nasiąka wodą, także tłuszczem i zapachami niektórych potraw czy składników. Dlatego, jeśli w swojej kuchni masz tylko deski drewniane, postaraj się, aby do każdej grupy produktów używać innej deski. Szczególnie jeśli chodzi o mięso i pieczywo.
Jak dbać o drewniane deski do krojenia
Przed pierwszym użyciem warto drewniane akcesoria zaimpregnować. Wystarczy natrzeć je olejem i pozostawić do wyschnięcia. Wchłanianiu zapachów zapobiegnie natarcie deski świeżo przekrojoną cytryną. Co pewien czas powinno się wykonywać dezynfekcję drewnianej deski. Wystarczy posypać ją po umyciu grubą warstwą soli i zostawić tak na całą noc.
Ostatnio coraz większą popularność w polskich domach zdobywają deski wykonane ze sprasowanych włókien bambusowych. Wyróżniają się dużą twardością i większą od drewna odpornością na wilgoć czy zabrudzenia. Przybory z tego surowca szybciej wysychają, co utrudnia rozwój drobnoustrojów i tak jak drewniane nie powodują również tępienia noża.
Plastikowe deski do krojenia
Wiele osób wybiera znacznie tańsze niż ekologiczne deski, czyli te wykonane z plastiku. Są wytwarzane najczęściej z polietylenu — tworzywa odpornego na alkohole czy kwasy, a także wysokie temperatury. Takie deski można w łatwy sposób umyć, także w zmywarce. Nie nasiąkają wodą i nie wchłaniają zapachów. Jednak mają także wady.
Niektóre z nich (zwłaszcza tańsze, pochodzące z niepewnych źródeł) mogą zawierać bisfenol A, czyli związek chemiczny wydzielający się pod wpływem wysokich temperatur. Badania naukowe wykazały, że konsekwencją jego wchłaniania przez organizm mogą być otyłość, zaburzenia hormonalne, a nawet zwiększone ryzyko pewnych nowotworów. Deski plastikowe także szybko się niszczą. Wystarczy kilka razy przejechać po nich nożem, a na powierzchni pojawią się mało estetyczne rysy. Jednak są tanie, dlatego można je wymieniać tak często, jak nam się podoba. Coraz częściej można spotkać także deski silikonowe. Są niezwykle wygodne — idealne do siekania ziół, czosnku czy warzyw. Są elastyczne, co ułatwia wrzucanie składników na patelnię czy do miski. Można je myć w zmywarce.
Szklane deski do krojenia
Może lepszym rozwiązaniem są deski szklane? Otóż dzięki gładkiej powierzchni łatwiej utrzymać ich czystość, po umyciu woda ścieka z nich, przez co bardzo szybko wysychają, a drobnoustroje tracą możliwość rozwoju. Niestety, szklane akcesoria powodują tępienie się noży. Do krojenia na takich deskach powinniśmy używać noży ceramiczne, których cena jest znacznie wyższa od tradycyjnych, wykonanych ze stali.
Rozmiar i ilość ma znaczenie
Przy wyborze deski, warto zwracać uwagę nie tylko na materiał, z jakiego została wykonana, ale także jej funkcjonalność. Kucharze radzą, by swoją kuchnię wyposażyć w kilka desek i używać każdej z nich do krojenia innej grupy produktów: pieczywa, mięsa, ryb czy warzyw. Dzięki temu unikniesz przemieszczania się i rozwoju bakterii. Nie bez znaczenia jest wielkość deski. Na ogół im deska większa i grubsza, tym wygodniejsza w użyciu. Jednak rozmiar powinniśmy dostosować do warunków panujących naszej w kuchni. Raczej unikajmy kupowania przyborów, które np. nie zmieszczą się w zlewie i trudno będzie je wyczyścić.