Czarny bez
Możemy wykorzystać zarówno kwiaty, jak i owoce tej rośliny. Zawierają witaminy z grupy B, A, PP, C, flawonoidy, garbniki, pektyny, kwasy organiczne, enzymy, niektóre pierwiastki (np. jod). Działają przeciwskurczowo, napotnie, moczopędnie, pomagają pozbyć się z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, łagodzą bóle, a nawet korzystnie wpływają na samopoczucie. Wzmacniają układ odpornościowy. Domowy sok z czarnego bzu zrobimy, wykorzystując 3 kg owoców na półtora litra wody i kilogram cukru. Owoce dokładnie myjemy, usuwamy gałązki, zalewamy wodą i gotujemy przez 2 godziny, często mieszając. Dodajemy cukier i gotujemy przez kolejne 2 godziny. Gotowy sok należ przecedzić i rozlać do butelek. Sok z owoców bzu czarnego można dolać do każdego sosu mięsnego. Z kwiatów przygotujemy aromatyczny syrop. Potrzebujemy 20-40 baldachów czarnego bzu, 1 kg cukru, sok z 1 cytryny, 1 litr wody. Zagotowaną wodą z cukrem i sokiem zalewamy kwiaty i odstawimy na 2-4 dni, następnie filtrujemy i wlewamy do butelek.