Soki z drzew, czyli zdrowie drzemie w naturze
Są w 100 proc. naturalne - nie ma w nich barwników ani konserwantów. Wykazują korzystny wpływ na organizm człowieka. Soki z drzew kupimy w sklepach ze zdrową żywnością. Możemy również spróbować pozyskać je sami - wtedy najlepiej poprosić o pomoc leśnika. Albo zrobić według naszych podpowiedzi, np. z owoców.
Bez barwników i konserwantów
Są w 100 proc. naturalne - nie ma w nich barwników ani konserwantów. Wykazują korzystny wpływ na organizm człowieka. Soki z drzew kupimy w sklepach ze zdrową żywnością. Możemy również spróbować pozyskać je sami - wtedy najlepiej poprosić o pomoc leśnika. Albo zrobić według naszych podpowiedzi, np. z owoców.
Sok z brzozy zwany jest również oskołą. Znajdują się w nim ważne dla zdrowia witaminy i sole mineralne, m.in. magnez, fosfor, potas, żelazo, miedź, witaminy z grupy B oraz wit. C, aminokwasy. Stanowi znakomite uzupełnienie codziennej diety. Wykazuje działanie oczyszczające, wzmacnia naturalną odporność organizmu, chroniąc nas przed zakażeniami. Działa przeciwreumatycznie, korzystnie wpływa na układ krążenia, wypłukuje złogi z nerek. Po sok z brzozy powinny sięgać zwłaszcza osoby osłabione i starsze oraz po operacjach. Oskołę stosuje się w kamicy nerkowej, dnie moczanowej, przewlekłych chorobach dróg moczowych. Usprawnia przemianę materii.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl
Akacja
Już starożytni Rzymianie wierzyli, że ta roślina dobrze wpływa na człowieka, dlatego nosili amulety z drzewa akacjowego. Współcześnie zamiast tego warto pić sok akacjowy, który wzmocni nasz organizm i uchroni nas przez schorzeniami. Można również przyrządzić syrop z kwiatów tej rośliny, który działa rozkurczowo na mięśnie gładkie układu moczowego i pokarmowego, usprawnia krążenie krwi, pomaga usunąć szkodliwe produkty przemiany materii. Kwiaty akacji (5-6 szklanek) należy zalać litrem przegotowanej wody, wrzucić wyparzoną, pokrojoną w plasterki cytrynę, odstawić na dobę. Następnie dosypać 50 dag cukru i odstawić na 12 godzin. Przecedzić, rozlać do butelek.
Klon
Wiosną obficie wydziela się z niego sok. Zawiera on dużą ilość cukru, sole mineralne, kwasy oraz witaminy, jednak w większości składa się z wody. Robi się z niego syrop klonowy, który jest mniej kaloryczny od miodu i także nie zawiera konserwantów. Do produkcji syropu klonowego wykorzystywane są głównie trzy gatunki klonów: cukrowy, czarny oraz czerwony. Źródłem soku może być także jesionolistny, pensylwański, kłosowy, wielkolistny, a także powszechnie występujący w Europie klon zwyczajny. Sok i syrop klonowy wzmacniają odporność, działają oczyszczająco i tonizująco.
Czarny bez
Możemy wykorzystać zarówno kwiaty, jak i owoce tej rośliny. Zawierają witaminy z grupy B, A, PP, C, flawonoidy, garbniki, pektyny, kwasy organiczne, enzymy, niektóre pierwiastki (np. jod). Działają przeciwskurczowo, napotnie, moczopędnie, pomagają pozbyć się z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, łagodzą bóle, a nawet korzystnie wpływają na samopoczucie. Wzmacniają układ odpornościowy. Domowy sok z czarnego bzu zrobimy, wykorzystując 3 kg owoców na półtora litra wody i kilogram cukru. Owoce dokładnie myjemy, usuwamy gałązki, zalewamy wodą i gotujemy przez 2 godziny, często mieszając. Dodajemy cukier i gotujemy przez kolejne 2 godziny. Gotowy sok należ przecedzić i rozlać do butelek. Sok z owoców bzu czarnego można dolać do każdego sosu mięsnego. Z kwiatów przygotujemy aromatyczny syrop. Potrzebujemy 20-40 baldachów czarnego bzu, 1 kg cukru, sok z 1 cytryny, 1 litr wody. Zagotowaną wodą z cukrem i sokiem zalewamy kwiaty i odstawimy na 2-4 dni, następnie filtrujemy i wlewamy do butelek.
Grab
Drzewo liściaste pospolicie występujące w polskich lasach - w korzystnych warunkach może rosnąć nawet 300 lat. Ma bardzo twarde, wytrzymałe drewno, gęstą i szeroką koronę. Owoce grabu to jednonasienne orzeszki, które dojrzewają od września do października. Wiosną z miejsc nacięć na korze grabu wypływa duża ilość soku. Warto go pić, bo działa rozluźniająco na ścięgna i mięśnie całego ciała. Sok z grabu w ok. 1 proc. składa się z cukru - można go śmiało pić na surowo. Ma słodkawy smak. Można też połączyć z cukrem i podgotować, by stworzyć syrop.
Lipa
Nasi przodkowie uważali lipę za drzewo szczególne. Wierzono, że pomaga ona zachować spokój i zdrowie. Ponieważ surowcem leczniczym są kwiaty - zawierają przede wszystkim zdrowie flawonoidy, witaminę C i PP - to z nich należy przygotować sok. Będzie działał odprężająco i stymulująco na mózg. Usprawni pracę układu krążenia, oddechowego i odpornościowego. Na 100 g kwiatów lipy potrzebujemy litr wody i ok. 80 dag cukru. Przyda się też sok z cytryny. Wodę z cukrem i sokiem cytrynowym trzeba zagotować, zalać nim kwiaty i odstawić na dwa dni. Przemieszać delikatnie od czasu do czasu. Po tym czasie syrop przecedzić. Można pasteryzować.
Głóg
W medycynie ludowej głóg wykorzystywano jako naturalny środek na bezsenność, choroby serca i krążenia, problemy z trawieniem. Sok najczęściej robi się z owoców, które zawierają witaminy PP, C i z grupy B, pierwiastki (żelazo, magnez, kobalt, miedź, potas, mangan, wapń, krzem), flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne. Jego spożywanie dobrze wpływa na układ immunologiczny. Można też przyrządzić sobie napar z kwiatów - w tym celu dwie łyżeczki suszonych kwiatów należy zalać szklanką wrzątku i odstawić na 10-15 minut. Pić dwie szklanki dziennie. Sok z głogu działa na organizm powoli i długotrwale. Jego stosowanie nie ma skutków ubocznych.
Jarzębina
Wykazuje szerokie działanie zdrowotne - działa moczopędnie, ściągająco, pomaga w chorobach nerek, pęcherzyka żółciowego i wątroby. Ma w składzie sporo witaminy A, E, K, PP i C. Sok jarzębinowy robi się z owoców - warto pamiętać, że surowe są niejadalne (zawierają trujący składnik; kwas parasorbinowy), jednak po przemrożeniu albo zanurzeniu we wrzątku tracą trujące właściwości i gorzki smak. Aby zrobić sok, potrzebny będzie kilogram jarzębiny na litr wody. Owoce myjemy, rozgniatamy (np. widelcem), zalewamy wodą i dodajemy 0,5 kg cukru. Wszystko gotujemy przez pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Gotowy, wystudzony sok przecedzamy, rozlewamy do butelek.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl