Placuszki z soczewicy
Składniki: 100 g zielonej soczewicy, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka, 3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika, 2 łyżki kaszy manny, 1 łyżka oliwy z oliwek, 3 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Zieloną soczewicę płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy, aż będzie miękka. Cebulę siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę. Marchewkę ścieramy na tarce. Ugotowaną soczewicę przekładamy do miski. Dodajemy cebulkę, czosnek, marchewkę, uprażone nasiona słonecznika. Dosypujemy kaszę, przyprawy. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko miksujemy blenderem na gładką masę. Formujemy małe kotleciki i smażymy z obu stron na rumiano.