Przyjazna sercu
Dieta bogata w błonnik rozpuszczalny, który zawierają w dużych ilościach rośliny strączkowe, jest wyjątkowo korzystna dla serca. Badania amerykańskich naukowców mówią o tym, że wystarczy jeść 20 g błonnika dziennie, by rzadziej zapadać na choroby układu krążenia. Soczewica dobrze wpływa na serce również dlatego, że jest źródłem magnezu. Pierwiastek ten ułatwia przepływ krwi, zapobiega więc zatorom i zmniejsza ryzyko zawału. Regularne jedzenie soczewicy pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Błonnik rozpuszczalny ukryty w magicznych nasionach pomaga również ustabilizować cukier we krwi, zapewniając stały dopływ energii w organizmie.
href="http://kuchnia.wp.pl/duszona-soczewica-z-baklazanem-i-serem-feta-6063458349855873c"> Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta