Skarbnica witamin
Za jej największą zaletę uchodzi bardzo duża zawartość białka. W 100 g nasion znajduje się go aż 25 g. Soczewica jest źródłem lizyny - aminokwasu, który m.in. wzmacnia kości i mięśnie. Znajdziemy w niej wszystkie niezbędne dla dobrego zdrowia witaminy i minerały, m.in. witaminę A, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, wapń i miedź. Naukowcy twierdzą, że regularne jedzenie dań z soczewicy ma dobry wpływ na płodność. Dzieje się tak za sprawą kwasu foliowego, którego w tej roślinie jest pod dostatkiem. Wysoka zawartość kwasu foliowego reguluje również pracę układu nerwowego i wspomaga produkcję krwinek czerwonych. To dlatego soczewica jest bardzo ważnym elementem diety, gdy cierpimy na anemię.
href="http://kuchnia.wp.pl/duszona-soczewica-z-baklazanem-i-serem-feta-6063458349855873c"> Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta