Trzy kolory dla zdrowia
Soczewica była podstawą wyżywienia naszych przodków. Badania archeologiczne dowodzą, że sięgano po nią już 8 tysięcy lat temu. W starożytnej kuchni rzymskiej i greckiej jadano ją z pszenicą i jęczmieniem. Z kolei w kuchni żydowskiej była popularnym składnikiem postnego chleba, o czym mowa w Biblii. Na początku soczewica była uważana za produkt dla biedoty. Alej jej liczne właściwości zdrowotne szybko wysławiły ją także w szerszych kręgach. Teraz to jedno z najmodniejszych dań, które serwują najlepsze restauracje. Najpopularniejsze odmiany soczewicy to czerwona, zielona i żółta. Wszystkie różnią się nieco smakiem i konsystencją po ugotowaniu.
href="http://kuchnia.wp.pl/duszona-soczewica-z-baklazanem-i-serem-feta-6063458349855873c"> Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta