Gotowanie
Gotować możemy tradycyjne w wodzie lub na parze.
- Gotowanie w wodzie powoduje, że zmienia się smak i zapach potrawy. Dodatkowo z warzyw wypłukuje się ok. 40 proc. składników odżywczych. Przedostają się do wody, którą zazwyczaj wylewamy. Z kolei gotowanie bez wody pozwala na zachowanie niemal wszystkich witamin i składników mineralnych. W tym celu stosuje się specjalne garnki z grubym dnem. Podczas gotowania para wodna podnosi się do góry, a po zetknięciu z pokrywką skrapla się i opada na dno naczynia - wyjaśnia specjalista ds. żywienia człowieka. - Na parze ugotować możemy właściwie wszystko - mięso, ryby, kasze, ryż oraz warzywa i owoce. Taki sposób przygotowywania sprawia, że nie ma potrzeby dodawania tłuszczu, soli czy cukru. Posiłki są więc zdrowsze i mniej kaloryczne - podkreśla specjalistka. - Produkty gotowane na parze mają więcej składników odżywczych i są bardziej estetyczne, bo zachowują swój naturalny kształt i kolor.
Bez względu na sposób gotowania produkty spożywcze poddawane są działaniu wysokiej temperatury (ok. 90-100 stopni C), co prowadzi do zmiękczenia tkanek, ścinania białka i rozpuszczenia niektórych składników pokarmowych. Pęcznieniu i rozklejaniu ulega skrobia.