Smażenie, gotowanie, pieczenie czy grillowanie?
Dobre i złe strony
Gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie, duszenie, grillowanie, smażenie... sposobów na obróbkę termiczną żywności jest wiele. Każdy z nich ma swoje dobre i złe strony. Co więcej zarówno gotować jak i grillować można albo dobrze - smacznie i zdrowo, albo wprost przeciwnie. Sprawdzamy, jak poszczególne sposoby obróbki termicznej wpływają na żywność i jakich zasad powinniśmy przy nich przestrzegać.
Gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie, duszenie, grillowanie, smażenie - sposobów na obróbkę termiczną żywności jest wiele. Każdy z nich ma swoje dobre i złe strony. Co więcej, zarówno gotować jak i grillować można smacznie i zdrowo lub w szkodliwy sposób. Sprawdzamy, jak poszczególne sposoby obróbki termicznej wpływają na żywność, a tym samym na nasze zdrowie i jakich zasad powinniśmy przestrzegać.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl