Smardze w kuchni
Po przyniesieniu do domu smardze trzeba przede wszystkim dokładnie oczyścić. Ich ażurowe główki często są pokryte piaskiem lub ziemią, a w środku pustych owocników lubią chować się owady. - Nie moczymy ich, a jedynie szybko opłukujemy i osączamy dokładnie. Smardze są delikatne, więc nie wymagają długiej obróbki. Na patelni wystarczy im dosłownie kilka chwil. Nie nadają się do spożycia na surowo, ponieważ mogą zaszkodzić – mówi Iza Kulińska. – Smardze można przyrządzać na świeżo, a także suszyć i używać później. Tych przeznaczonych do suszenia nie myjemy, a jedynie oczyszczamy delikatnie miękkim pędzelkiem i sprawdzamy, czy nikt nie schował się we wnętrzu. Suszone smardze są nawet bardziej aromatyczne od świeżych. Można te grzyby obgotować albo przesmażyć i zamrozić, to bardzo dobry pomysł – dodaje blogerka.