Smardze w kuchni
Miłośnicy grzybów nie odmówią sobie zrobienia sosu ze smardzów. Ci, którzy znają jedynie smak sosu pieczarkowego muszą sprawę dokładnie przemyśleć, bo smardze są wyjątkowo aromatyczne i nie każdemu ich intensywny smak może przypaść do gustu. Potrzebujemy kilka suszonych smardzów, kilka łyżek masła, szklankę śmietanki kremówki, cebulę, kostkę bulionową, sól, pieprz i sok z cytryny. Smardze myjemy dokładnie i kroimy w plasterki, które jeszcze raz myjemy pod bieżącą wodą. W rondelku rozpuszczamy masło, dorzucamy posiekaną cebulę. Gdy ta się zeszkli, dodajemy grzyby, mieszamy dokładnie, dolewamy śmietankę, rozpuszczoną w małej ilości wrzątku kostkę bulionową, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu około godziny, doprawiamy sokiem z cytryny.
Fantastycznym daniem są także grzanki ze smardzami. Przypiekamy kromki tostowego chleba lub ciabbaty, układamy na nich posiekane, świeże smardze, dodajemy trochę soli, pieprzu, skrapiamy oliwą, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i utartym, delikatnym serem (np. mozarellą). Zapiekamy kilka minut w piekarniku.