Smardze w kuchni
Najbardziej popularnym sposobem przygotowywania smardzów w wykwintnych kuchniach jest ich faszerowanie. Przepisów jest wiele, ale najczęściej łączy się smardze z delikatnym mięsem. Oto przykład: potrzebujemy 12 smardzów, dwie szalotki, kilka łyżek zmielonej cielęciny, łyżkę mąki, dwa jajka, dwie łyżki masła, pół szklanki bułki tartej, cytrynę, zieloną pietruszkę, sól, pieprz i litr bulionu. Siekamy szalotki i łączymy z mielonym mięsem oraz pozostałymi składnikami. Doprawionym farszem nadziewamy grzyby, układamy je w garnku, zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut. Następnie redukujemy sos, dodajemy śmietanę i polewamy gotowe grzyby.
Znakomitym daniem jest także omlet ze smardzami. Cztery jajka dokładnie mieszamy ze słodką śmietanką i szczyptą soli. Masę jajeczną wylewamy na bardzo rozgrzaną patelnię, na której wcześniej rozpuściliśmy łyżkę masła. Do masy natychmiast dorzucamy umyte i pokrojone drobno smardze oraz szczypiorek. Smażymy kilka minut, by jajka się delikatnie ścięły. Taki omlet można zaserwować na wyjątkowo wykwintną kolację.
Smardze podobnie, jak inne grzyby doskonale pasują do makaronów i ryżu.