Golonka w miodzie i piwie
Składniki: 1 duża golonka, 3 marchewki, 1 pietruszka, 2 cebule, kilka ziarenek ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 250 ml jasnego piwa, 3 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka papryki mielonej słodkiej, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżka oleju, sól i pieprz do smaku
*Przygotowanie: *Golonkę dokładnie umyj. Włóż do dużego garnka, zalej zimną wodą i zacznij gotować. Po kwadransie dodaj sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczach. Wrzuć do garnka z gotująca się golonką. Po dwóch godzinach gotowania w warzywach i przyprawach, wyjmij golonkę i przełóż do naczynia żaroodpornego. Przygotuj marynatę, w której będziesz piec mięso. W miseczce wymieszaj miód, paprykę, rozgniecione ząbki czosnku, zioła i olej. Dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem natrzyj golonkę. Do naczynia żaroodpornego wlej piwo. Mięso piecz przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawaj z musztardą, pieczonymi ziemniakami albo świeżym pieczywem.