Szarlotka na smalcu
Składniki na ciasto: 500 g mąki, 150 g masła, 3 łyżki smalcu, 2 jajka, 150 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
*Składniki na nadzienie: *1 kg jabłek, 150 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka masła, garść rodzynek
*Przygotowanie: *Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Smażymy z dodatkiem masła, cynamonu i rodzynek na patelni o grubym dnie. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy. Dodajemy posiekane masło, smalec i jajka uprzednio ubite z cukrem. Zagniatamy ciasto. Połowę przekładamy na dno wysmarowanej tłuszczem blachy do pieczenia. Na ciasto wylewamy ostudzone jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.