Pierogi z kapustą i grzybami
*Składniki: *1 kg kiszonej kapusty, 200 g suszonych grzybów, 100 ml oleju lnianego, 1 kg mąki pszennej, 0,5 l ciepłej wody, 3 cebule, 0,5 kostki masła, sól i pieprz do smaku
*Przygotowanie: *Kapustę ugotuj w niewielkiej ilości wody. Grzyby dobrze namocz i razem z wodą dodaj do kapusty. Dwie cebule przesmaż na maśle i dodaj do kapusty razem z olejem lnianym i szczyptą soli. Jeszcze chwilę gotuj. Przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiej mąkę. Połącz z wodą i zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj. Szklanką wycinaj kółka. Na każdy nałóż łyżkę farszu z kapusty. Sklej na brzegach tak, by powstały pierogi. Gotuj we wrzątku do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z przesmażoną na oleju cebulką.