Żeberka na kapuście
Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, kg kapusty kiszonej, marchewka, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, sól, pieprz, majeranek, olej.
Przygotowanie: żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki (po 2, 3 kostki). Natrzyj je solą, pieprzem, majerankiem i odstaw na noc do lodówki. Po tym czasie obsmaż je na oleju na złoty kolor. Zdejmij je z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę pokrojoną w piórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdejmij cebulę z patelni. Kapustę opłucz i posiekaj, a następnie przełóż na patelnię. Do kapusty dodaj startą na drobnych oczkach marchewkę, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej odrobina wody, wymieszaj i duś pod przykryciem przez ok. 40 min. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę kapusty. Na kapuście ułóż żeberka z cebulą. Mięso przykryj druga warstwą kapusty. Zapiekaj pod przykryciem w 180 st. przez godzinę.