Pikantny kapuśniak
Składniki: pół kg kiszonej kapusty, 2 marchewki, 3 duże ziemniaki, 2 cebule, 200 g wędzonego boczku, 150 g kiełbasy, 2 łyżki mąki, 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, ząbek czosnku, pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki, szczypta płatków chili, sól, pieprz. Opcjonalnie: 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Przygotowanie: kapustę opłucz, odciśnij z nadmiaru wody i posiekaj. Marchewkę i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, zalej 2 litrami wody i ugotuj na półtwardo. Po tym czasie dodaj do warzyw kapustę, liście laurowe, czosnek i ziele angielskie, doprowadź do wrzenia. Boczek, kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię. Wrzuć boczek i smaż, aż wytopi się tłuszcz. Dodaj cebulę i smaż jeszcze przez chwilę. Zawartość patelni przełóż do garnka z kapustą. Dodaj paprykę wędzoną i ostrą oraz sól i pieprz. Gotuj ok. 30-40 minut na małym ogniu. 2 łyżki mąki wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody i przelej do zupy. Dokładnie wymieszaj. Możesz dodać również koncentrat pomidorowy. Zupę podawaj ze świeżym pieczywem.