Sos pielmoncki - czyli salsa piemontese di nociole
Zamiast po buczynę, sięgnijmy po orzechy laskowe i przygotujmy z nich pyszny sos pielmoncki - choć wymaga uprażenie orzechów.
Przygotowanie sosu nie jest trudne. Prażymy laskowe orzechy (100 g) na suchej patelni. Dodajemy: posiekany czosnek (dwa duże ząbki), 100 ml śmietanki (30 proc.), 100 ml oliwy, dużą łyżkę naturalnego kakao, parmezan (ok. 70 g) i przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Aromatu doda mały kieliszek alkoholu - koniaku lub brandy. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Sos najlepiej smakuje z makaronem. Każdą porcję należy posypać odrobiną startego sera i ozdobić - np. listkiem bazylii lub pietruszki.
Agata Dudkiewicz/WP Kuchnia