Ziemniaki
Przepisów na kartofle z ogniska jest mnóstwo. Jednym z najprostszych sposobów urozmaicenia ziemniaczanego dania z ogniska, jest przecięcie warzywa na pół, wydrążenie częściowo środka i wlanie w puste miejsce jajka. Następnie ziemniaka zamykamy, owijamy szczelnie folią i pieczemy w żarze około 30 minut. Wydrążonego ziemniaka można też wypełnić warzywami. Doskonale nadaje się do tego cebula i czosnek. Pracy niewiele, a mamy zupełnie nowe danie. Z kartofla można też zrobić "niby-szaszłyk". Potrzebujemy jednak sporego warzywa. Nacinamy go w kilku miejscach - jakbyśmy chcieli pokroić na grube plastry - nie docinamy jednak do końca, by się nie rozpadł. W nacięcia wkładamy cienkie plasterki twardych i niezbyt soczystych warzyw - cebuli, cukinii, papryki, czosnku itd. Ziemniaka polewamy odrobiną oliwy, posypujemy solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Całość zawijamy w folię aluminiową i wkładamy w żar na około pół godziny.