Smaki dzieciństwa - jedzenie z ogniska

Polacy, jak mało który naród, pokochali grill. Rozżarzone węgle wspaniale nadają się do przygotowywania posiłku. Jednak nawet najwspanialszy grill nie zastąpi tradycyjnego ogniska, które nie tylko pozwala upiec coś pysznego, ale także ogrzeje i stworzy niepowtarzalną atmosferę. Zazwyczaj przy tej okazji kupujemy kiełbasę, wbijamy ją na kij, pieczemy i zjadamy. Jednak to niejedyna potrawa, którą łatwo i szybko można zorganizować na ogniskowej imprezie. Na patyk można wbić naprawdę sporo rzeczy. Jeszcze więcej możemy przygotować wrzucając je - jak ziemniaki - do żaru. Co i jak możemy upiec na ognisku?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 10Kiełbaski to standard

Obraz
© 123RF.COM

Polacy, jak mało który naród, pokochali grill. Rozżarzone węgle wspaniale nadają się do przygotowywania posiłku. Jednak nawet najwspanialszy grill nie zastąpi tradycyjnego ogniska, które nie tylko pozwala upiec coś pysznego, ale także ogrzeje i stworzy niepowtarzalną atmosferę. Zazwyczaj przy tej okazji kupujemy kiełbasę, wbijamy ją na kij, pieczemy i zjadamy. Jednak to niejedyna potrawa, którą łatwo i szybko można zorganizować na ogniskowej imprezie. Na patyk można wbić naprawdę sporo rzeczy. Jeszcze więcej możemy przygotować wrzucając je - jak ziemniaki - do żaru. Co i jak możemy upiec na ognisku?

/ 10Podpłomyki

Obraz
© 123RF.COM

Trochę wody, mąki i soli, grubszy okorowany na końcu kijek i ognisko - oto przepis na proste i szybkie podpłomyki. Oczywiście na kiju możemy też zwyczajnie podpiec chleb, jeśli jednak nie mamy go ze sobą, albo chcemy wzbogacić nasze menu o coś nowego, ten przepis nada się znakomicie.

Z mąki, wody i soli wyrabiamy ciasto. Jest gotowe, gdy przestaje kleić się do rąk. Jeśli mamy przy sobie olej lub oliwę, możemy natłuścić koniec kija, na który nawiniemy ciasto, nie jest to jednak konieczne. Z ciasta tworzymy kulkę, po czym rozciągamy je na kiju - w efekcie wyjdzie nam podpłomykowa rurka zaślepiona z jednej strony (jak wafelek do loda). Taki podpłomyk, czyli robinsonka, powinien być pieczony bokiem, bo łatwo spalić czubek. Ciasto jest gotowe, gdy w niektórych miejscach stanie się brązowawe. Podpłomyk można zjeść osobno lub wykorzystać jak bułkę na hot doga i wypełnić otwór po patyku farszem. Może być warzywny czy mięsny, ale także słodki. Dzieci z pewnością będą zadowolone, gdy dostaną robinsonkę z dżemem lub kremem czekoladowym.

/ 10Ryba z ogniska

Obraz
© 123RF.COM

Do pieczenia doskonale nadaje się ryba. Przepis jest bardzo prosty. Zaczynamy oczywiście od dokładnego jej oczyszczenia. Następnie solimy i wkładamy do środka kilka gałązek ziół - może to być koperek, pietruszka lub estragon. Nadziewamy rybę na patyk tak, aby się nie rozpadła i opiekamy. Przed jedzeniem lekko smarujemy ją masłem, możemy też dołożyć kilka plasterków cytryny.

/ 10Mięso nie tylko z grilla

Obraz
© 123RF.COM

Kiełbaska pieczona na ognisku to prawdziwy klasyk. Jednak nie wszyscy przepadają za tą wędliną. Na szczęście można ją łatwo zastąpić. Na patyku można upiec także inne mięsa. Wystarczy je wcześniej trochę przygotować. Najłatwiej będzie, jeśli płaty mięsa będą dość długie, ale wąskie (około 5 cm.) Najlepiej nadaje się karkówka lub boczek. Ważne by mięso miało trochę tłuszczu. Mięsne kawałki można wcześniej zamarynować lub zwyczajnie przyprawić. Następnie nacinamy w środku 2 - 3 otwory (zależnie od długości), przez które nadziewamy patyk. Surowe mięso piecze się wolniej, dlatego można zrobić rusztowanie pod kijek, pamiętając, by przekąskę opiekać nad ogniskiem, a nie w płomieniach.

/ 10Kukurydza

Obraz
© 123RF.COM

Jeżeli udało nam się kupić kolby z liśćmi, nie obrywajmy ich. Odsuńmy delikatnie od warzywa i zwilżmy wodą, po czym ponownie okryjmy nimi kolbę i umieśćmy ją w rozżarzonych drewnach. Jeśli ten sposób nas nie przekonuje, podobnie jak inne warzywa, kukurydzę można upiec też w folii aluminiowej, a nawet wbitą na patyk - jak kiełbaskę.

/ 10Ziemniaki

Obraz
© 123RF.COM

Przepisów na kartofle z ogniska jest mnóstwo. Jednym z najprostszych sposobów urozmaicenia ziemniaczanego dania z ogniska, jest przecięcie warzywa na pół, wydrążenie częściowo środka i wlanie w puste miejsce jajka. Następnie ziemniaka zamykamy, owijamy szczelnie folią i pieczemy w żarze około 30 minut. Wydrążonego ziemniaka można też wypełnić warzywami. Doskonale nadaje się do tego cebula i czosnek. Pracy niewiele, a mamy zupełnie nowe danie. Z kartofla można też zrobić "niby-szaszłyk". Potrzebujemy jednak sporego warzywa. Nacinamy go w kilku miejscach - jakbyśmy chcieli pokroić na grube plastry - nie docinamy jednak do końca, by się nie rozpadł. W nacięcia wkładamy cienkie plasterki twardych i niezbyt soczystych warzyw - cebuli, cukinii, papryki, czosnku itd. Ziemniaka polewamy odrobiną oliwy, posypujemy solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Całość zawijamy w folię aluminiową i wkładamy w żar na około pół godziny.

/ 10Szaszłyki

Obraz
© 123RF.COM

Wprawdzie patyczek do szaszłyków, jest znacznie mniejszy niż ten, którego używamy przy ognisku, jednak zasada jest ta sama. Kij to kij. I nadziać można na niego niemal wszystko. Szaszłyk w wersji maksi z pewnością urozmaici ogniskowe menu. Jak w przypadku tradycyjnego przekładańca, na patyk nabijamy rozmaite kawałki mięsa i warzywa. Na ognisku doskonale sprawdzi się cebula, papryka, cukinia czy bakłażan - generalnie twarde warzywa, które można nadziać i nie rozpadną się podczas pieczenia.

/ 10Pieczone jabłka

Obraz
© 123RF.COM

Kto powiedział, że na ognisku nie można przygotować deseru? Ależ można i to bardzo łatwo. Wystarczy nabić na patyki jabłka i piec nad ogniem. Im bardziej zrumienimy skórkę, tym wspanialszy będzie smak i zapach owocu. Tak przygotowany będzie rozkoszą dla podniebienia. Jeśli jednak przy ognisku dysponujemy miodem lub choćby cukrem, a najlepiej także cynamonem - pieczone jabłka możemy troszeczkę doprawić.

/ 10Pianki marshmallow

Obraz
© 123RF.COM

Ten deser znak ognia największe grono zwolenników ma w Stanach Zjednoczonych. Ale pomysł słodkiej przekąski z ogniska doskonale przyjął się również w naszym kraju - zwłaszcza, że coraz łatwiej kupić duże i słodkie pianki marshmallow. Wystarczy je nabić na patyk i lekko opiec. Ciepłe można włożyć pomiędzy dwa herbatniki i dodać kostkę mlecznej czekolady, która roztopi się pod wpływem ciepłej pianki. Taką przekąskę pokochają nie tylko dzieci!

10 / 10Banan z ogniska

Obraz
© 123RF.COM

W żarze możemy też przygotować banana. Nie musi piec się długo, wystarczy, że skórka stanie się czarna - wówczas w środku mamy gorący, bananowy mus. Jeśli chcemy, by owoc był bardziej zwarty, trzymajmy go w ogniu jeszcze krócej. Idealnym dodatkiem do tego smakołyku będą zimne lody, jeśli jednak nie dysponujemy tak luksusowym towarem podczas ogniska, pokruszmy na banana kawałek czekolady. Wspaniale podkreśli smak deseru.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu