Koktajl z awokado
Awokado to bogactwo zdrowia. Zawiera witaminę E, którą nazywa się "eliksirem młodości" - wykazuje ona działanie antyoksydacyjne, a zatem chroni organizm przed atakiem wolnych rodników, które powodują przedwczesne starzenie i poważne schorzenia. Awokado usprawnia metabolizm, dobrze wpływa na wzrok, obniża "zły" cholesterol i ułatwia wchłanianie wielu składników odżywczych.
Składniki: miąższ z awokado, jabłko, pół filiżanki jogurtu naturalnego, szklanka mleka, 2 łyżki miodu, ewentualnie kilka kostek lodu. Wykonanie: jabłko umyć, obrać, podzielić na cząstki, usunąć gniazda nasienne i wrzucić do kielicha blendera (można też zostawić skórkę, by zyskać więcej witamin). Dodać miąższ z awokado, jogurt, mleko, miód i ewentualnie lód. Całość zmiksować na gładki koktajl.