Smaczne i zdrowe koktajle na jesień
Zdrowie w koktajlach
None
Picie koktajli to dobry sposób na zdrowie. Nie dość, że obecne w nich składniki odżywcze błyskawicznie trafiają do naszego organizmu, to jeszcze smakują wybornie. Oto kilka przepisów idealnych na jesień.
Koktajl pomarańczowy Dynia - główny składnik w tym napoju - to sztandarowy jesienny produkt. Doskonale wpływa na układ pokarmowy i serce, zbija wysokie ciśnienie, jest bogatym źródłem karotenów i jest lekkostrawna. By przyrządzić puree, dynię należy umyć, podzielić na cząstki, usunąć pestki i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 1-1,5 godziny w 180 stopniach, do miękkości. Gdy wystygnie, obrać ze skórki i zmiksować miąższ na puree.
Składniki: pół szklanki purée z dyni, szklanka mleka migdałowego, sojowego albo krowiego odtłuszczonego, zamrożony banan, łyżka miodu, 1/4 łyżeczki cynamonu, ziarenka z połowy laski wanilii, szczypta gałki muszkatołowej, ewentualnie garść lodu. Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w kielichu i zmiksować na gładki koktajl.