Smaczne i zdrowe koktajle na jesień
None
Zdrowie w koktajlach
Picie koktajli to dobry sposób na zdrowie. Nie dość, że obecne w nich składniki odżywcze błyskawicznie trafiają do naszego organizmu, to jeszcze smakują wybornie. Oto kilka przepisów idealnych na jesień.
Koktajl pomarańczowy Dynia - główny składnik w tym napoju - to sztandarowy jesienny produkt. Doskonale wpływa na układ pokarmowy i serce, zbija wysokie ciśnienie, jest bogatym źródłem karotenów i jest lekkostrawna. By przyrządzić puree, dynię należy umyć, podzielić na cząstki, usunąć pestki i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 1-1,5 godziny w 180 stopniach, do miękkości. Gdy wystygnie, obrać ze skórki i zmiksować miąższ na puree.
Składniki: pół szklanki purée z dyni, szklanka mleka migdałowego, sojowego albo krowiego odtłuszczonego, zamrożony banan, łyżka miodu, 1/4 łyżeczki cynamonu, ziarenka z połowy laski wanilii, szczypta gałki muszkatołowej, ewentualnie garść lodu. Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w kielichu i zmiksować na gładki koktajl.
Koktajl żurawinowy
Żurawina zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które chronią nas przed przedwczesnym starzeniem i rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów. Dodatkowo wzmacnia odporność i bardzo korzystnie działa na układ moczowy. Jest również bardzo dobrym źródłem witaminy C. Bogaty w przeciwutleniacze i związki odżywcze jest też jarmuż.
Składniki: szklanka świeżych żurawin, 2 szklanki świeżych listków jarmużu, 2 pomarańcze, 2 banany, szklanka wody. Wykonanie: wrzucić do kielicha jarmuż, dolać wodę i zmiksować. Pomarańcze obrać ze skórki, dorzucić. Banany podzielić na cząstki, dodać do koktajlu. Wrzucić żurawiny i wszystko porządnie zmiksować.
Koktajl z awokado
Awokado to bogactwo zdrowia. Zawiera witaminę E, którą nazywa się "eliksirem młodości" - wykazuje ona działanie antyoksydacyjne, a zatem chroni organizm przed atakiem wolnych rodników, które powodują przedwczesne starzenie i poważne schorzenia. Awokado usprawnia metabolizm, dobrze wpływa na wzrok, obniża "zły" cholesterol i ułatwia wchłanianie wielu składników odżywczych.
Składniki: miąższ z awokado, jabłko, pół filiżanki jogurtu naturalnego, szklanka mleka, 2 łyżki miodu, ewentualnie kilka kostek lodu. Wykonanie: jabłko umyć, obrać, podzielić na cząstki, usunąć gniazda nasienne i wrzucić do kielicha blendera (można też zostawić skórkę, by zyskać więcej witamin). Dodać miąższ z awokado, jogurt, mleko, miód i ewentualnie lód. Całość zmiksować na gładki koktajl.
Koktajl marchewkowy
Sok marchewkowy doskonale wpływa na urodę i kondycję skóry, wzmacnia wzrok, obniża wysoki cholesterol, korzystnie oddziałuje na wątrobę, wzmacnia odporność, włosy, zęby i paznokcie. Sok jabłkowy z kolei bardzo korzystnie wpływa na trawienie (to skuteczny lek na zaparcia), usprawnia pracę pęcherza, obniża ciśnienie, a nawet pomaga na ból gardła. Jogurt naturalny to z kolei cenne źródło białka i wapnia.
Składniki: 2 szklanki soku z marchwi, pół szklanki soku jabłkowego, kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego, banan. Wykonanie: banana podzielić na cząstki, wrzucić do kielicha. Dodać sok marchewkowy i jabłkowy oraz jogurt naturalny. Zmiksować.
Koktajl tropikalny ze szpinakiem
Napój bogaty w potas, żelazo, magnez, kwas foliowy i witaminę C. Szpinak wykazuje działanie przeciwnowotworowe, chroni przed rozwojem miażdżycy, łagodzi skutki stresu, obniża wysokie ciśnienie krwi, reguluje pracę serca. Przeciwnowotworowe działanie wykazuje też magnez, który dodatkowo ma właściwości przeciwzapalne. Odchudzaniu sprzyja natomiast ananas.
Składniki: 2 szklanki świeżego szpinaku, szklanka ananasa, szklanka mango, banan, 2 szklanki wody. Wykonanie: szpinak i wodę umieścić w kielichu blendera, zmiksować. Ananasa (najlepiej świeżego), mango i banana pokroić, wrzucić do kielicha. Wszystko zmiksować na gładki koktajl.
Koktajl ze słodkim ziemniakiem
Bataty to jesienne warzywa. Warto je jeść, bo zawierają dużo potasu, fosforu, wapnia, magnezu, żelaza, witaminy C, A, E i z grupy B. Są również bardzo dobrym źródłem białka i przeciwutleniaczy. To jedno z najbardziej odżywczych warzyw. Słodkie ziemniaki chronią nas przed chorobami serca i oczu, a także przed rozwojem nowotworów.
Składniki: duży słodki ziemniak (batat), banan, 2 szklanki mleka sojowego albo ryżowego, 1/4 łyżeczki cynamonu. Wykonanie: ziemniaka upiec do miękkości w ok. 180 stopniach. Całkowicie wystudzić, obrać ze skórki, pokroić, wrzucić do kielicha. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładki koktajl.
Koktajl fioletowy
Borówki amerykańskie to bardzo zdrowe owoce. Doskonale wpływają ma umysł - poprawią pamięć i koncentrację. Dobrze działają także na wzrok, regulują trawienie, obniżają "zły" cholesterol. Są bogate w antyoksydanty i składniki odżywcze, zwłaszcza w witaminę C. Regularnie spożywanie tych owoców chroni nas przed infekcjami układu moczowego.
Składniki: średniej wielkości jabłko, średniej wielkości gruszka, pół szklanki borówki amerykańskiej (świeżej lub mrożonej - ewentualnie mogą być mrożone jagody), szklanka mleka roślinnego (migdałowego, owsianego, ryżowego). Wykonanie: jabłko i gruszkę umyć, obrać, usunąć gniazda nasiennie, podzielić na cząstki, wrzucić do kielicha. Dodać pozostałe składniki, zmiksować.
Koktajl zielony
Natka pietruszki to bogactwo witaminy C, która wzmacnia odporność. Spożywanie natki usprawnia trawienie, działa antyseptycznie, oczyszcza krew, dobrze wpływa na funkcjonowanie pęcherza. Drugi ważny składnik tego koktajlu - gruszka - jest bogata w witaminy i minerały, chroni nas przed zaparciami, usprawnia pracę mózgu. Natka, gruszka i banan to także znakomite źródło magnezu.
Składniki: szklanka mleka roślinnego (ryżowego, owsianego), pół pęczka natki pietruszki, gruszka, pół banana. Wykonanie: banana obrać, podzielić na cząstki, wrzucić do kielicha. Dodać umytą, pokrojoną gruszkę - bez gniazda nasiennego (gdyby skórka była zbyt twarda, należy ją obrać). Dorzucić pietruszkę. Porządnie zmiksować.
EPN/mp/kuchnia.wp.pl