WAŻNE
TERAZ

Znamy pierwszą finalistkę WTA Finals! Rybakina lepsza

Smaczne i zdrowe koktajle na jesień

None

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Zdrowie w koktajlach

Obraz
© 123RF.COM

Picie koktajli to dobry sposób na zdrowie. Nie dość, że obecne w nich składniki odżywcze błyskawicznie trafiają do naszego organizmu, to jeszcze smakują wybornie. Oto kilka przepisów idealnych na jesień.

Koktajl pomarańczowy Dynia - główny składnik w tym napoju - to sztandarowy jesienny produkt. Doskonale wpływa na układ pokarmowy i serce, zbija wysokie ciśnienie, jest bogatym źródłem karotenów i jest lekkostrawna. By przyrządzić puree, dynię należy umyć, podzielić na cząstki, usunąć pestki i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 1-1,5 godziny w 180 stopniach, do miękkości. Gdy wystygnie, obrać ze skórki i zmiksować miąższ na puree.

Składniki: pół szklanki purée z dyni, szklanka mleka migdałowego, sojowego albo krowiego odtłuszczonego, zamrożony banan, łyżka miodu, 1/4 łyżeczki cynamonu, ziarenka z połowy laski wanilii, szczypta gałki muszkatołowej, ewentualnie garść lodu. Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w kielichu i zmiksować na gładki koktajl.

/ 8Koktajl żurawinowy

Obraz
© 123RF.COM

Żurawina zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które chronią nas przed przedwczesnym starzeniem i rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów. Dodatkowo wzmacnia odporność i bardzo korzystnie działa na układ moczowy. Jest również bardzo dobrym źródłem witaminy C. Bogaty w przeciwutleniacze i związki odżywcze jest też jarmuż.

Składniki: szklanka świeżych żurawin, 2 szklanki świeżych listków jarmużu, 2 pomarańcze, 2 banany, szklanka wody. Wykonanie: wrzucić do kielicha jarmuż, dolać wodę i zmiksować. Pomarańcze obrać ze skórki, dorzucić. Banany podzielić na cząstki, dodać do koktajlu. Wrzucić żurawiny i wszystko porządnie zmiksować.

/ 8Koktajl z awokado

Obraz
© 123RF.COM

Awokado to bogactwo zdrowia. Zawiera witaminę E, którą nazywa się "eliksirem młodości" - wykazuje ona działanie antyoksydacyjne, a zatem chroni organizm przed atakiem wolnych rodników, które powodują przedwczesne starzenie i poważne schorzenia. Awokado usprawnia metabolizm, dobrze wpływa na wzrok, obniża "zły" cholesterol i ułatwia wchłanianie wielu składników odżywczych.

Składniki: miąższ z awokado, jabłko, pół filiżanki jogurtu naturalnego, szklanka mleka, 2 łyżki miodu, ewentualnie kilka kostek lodu. Wykonanie: jabłko umyć, obrać, podzielić na cząstki, usunąć gniazda nasienne i wrzucić do kielicha blendera (można też zostawić skórkę, by zyskać więcej witamin). Dodać miąższ z awokado, jogurt, mleko, miód i ewentualnie lód. Całość zmiksować na gładki koktajl.

/ 8Koktajl marchewkowy

Obraz
© 123RF.COM

Sok marchewkowy doskonale wpływa na urodę i kondycję skóry, wzmacnia wzrok, obniża wysoki cholesterol, korzystnie oddziałuje na wątrobę, wzmacnia odporność, włosy, zęby i paznokcie. Sok jabłkowy z kolei bardzo korzystnie wpływa na trawienie (to skuteczny lek na zaparcia), usprawnia pracę pęcherza, obniża ciśnienie, a nawet pomaga na ból gardła. Jogurt naturalny to z kolei cenne źródło białka i wapnia.

Składniki: 2 szklanki soku z marchwi, pół szklanki soku jabłkowego, kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego, banan. Wykonanie: banana podzielić na cząstki, wrzucić do kielicha. Dodać sok marchewkowy i jabłkowy oraz jogurt naturalny. Zmiksować.

/ 8Koktajl tropikalny ze szpinakiem

Obraz
© 123RF.COM

Napój bogaty w potas, żelazo, magnez, kwas foliowy i witaminę C. Szpinak wykazuje działanie przeciwnowotworowe, chroni przed rozwojem miażdżycy, łagodzi skutki stresu, obniża wysokie ciśnienie krwi, reguluje pracę serca. Przeciwnowotworowe działanie wykazuje też magnez, który dodatkowo ma właściwości przeciwzapalne. Odchudzaniu sprzyja natomiast ananas.

Składniki: 2 szklanki świeżego szpinaku, szklanka ananasa, szklanka mango, banan, 2 szklanki wody. Wykonanie: szpinak i wodę umieścić w kielichu blendera, zmiksować. Ananasa (najlepiej świeżego), mango i banana pokroić, wrzucić do kielicha. Wszystko zmiksować na gładki koktajl.

/ 8Koktajl ze słodkim ziemniakiem

Obraz
© 123RF.COM

Bataty to jesienne warzywa. Warto je jeść, bo zawierają dużo potasu, fosforu, wapnia, magnezu, żelaza, witaminy C, A, E i z grupy B. Są również bardzo dobrym źródłem białka i przeciwutleniaczy. To jedno z najbardziej odżywczych warzyw. Słodkie ziemniaki chronią nas przed chorobami serca i oczu, a także przed rozwojem nowotworów.

Składniki: duży słodki ziemniak (batat), banan, 2 szklanki mleka sojowego albo ryżowego, 1/4 łyżeczki cynamonu. Wykonanie: ziemniaka upiec do miękkości w ok. 180 stopniach. Całkowicie wystudzić, obrać ze skórki, pokroić, wrzucić do kielicha. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładki koktajl.

/ 8Koktajl fioletowy

Obraz
© 123RF.COM

Borówki amerykańskie to bardzo zdrowe owoce. Doskonale wpływają ma umysł - poprawią pamięć i koncentrację. Dobrze działają także na wzrok, regulują trawienie, obniżają "zły" cholesterol. Są bogate w antyoksydanty i składniki odżywcze, zwłaszcza w witaminę C. Regularnie spożywanie tych owoców chroni nas przed infekcjami układu moczowego.

Składniki: średniej wielkości jabłko, średniej wielkości gruszka, pół szklanki borówki amerykańskiej (świeżej lub mrożonej - ewentualnie mogą być mrożone jagody), szklanka mleka roślinnego (migdałowego, owsianego, ryżowego). Wykonanie: jabłko i gruszkę umyć, obrać, usunąć gniazda nasiennie, podzielić na cząstki, wrzucić do kielicha. Dodać pozostałe składniki, zmiksować.

/ 8Koktajl zielony

Obraz
© 123RF.COM

Natka pietruszki to bogactwo witaminy C, która wzmacnia odporność. Spożywanie natki usprawnia trawienie, działa antyseptycznie, oczyszcza krew, dobrze wpływa na funkcjonowanie pęcherza. Drugi ważny składnik tego koktajlu - gruszka - jest bogata w witaminy i minerały, chroni nas przed zaparciami, usprawnia pracę mózgu. Natka, gruszka i banan to także znakomite źródło magnezu.

Składniki: szklanka mleka roślinnego (ryżowego, owsianego), pół pęczka natki pietruszki, gruszka, pół banana. Wykonanie: banana obrać, podzielić na cząstki, wrzucić do kielicha. Dodać umytą, pokrojoną gruszkę - bez gniazda nasiennego (gdyby skórka była zbyt twarda, należy ją obrać). Dorzucić pietruszkę. Porządnie zmiksować.

EPN/mp/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika