Drożdżówki z truskawkami
Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, szklanka mleka, 25 g suchych drożdży, jajko, 2 żółtka, 1/3 szklanki cukru do wypieków, 50 g masła, 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, 1/2 kg słodkich truskawek.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania zaczynu – w niedużej miseczce rozkrusz drożdże, zalej je 1/4 szklanki letniego mleka i wymieszaj. Dodaj łyżkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej i wszystko wymieszaj, by pozbyć się grudek. Teraz miseczkę przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. Po tym czasie wymieszaj ze sobą pozostałą część mąki i mleka, 1/3 szklanki cukru, cukier waniliowy, jajko oraz 2 żółtka, dodaj zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy jest już odpowiednio napowietrzone, gęste i sprężyste, dodaj do niego rozpuszczone masło i jeszcze raz zagnieć, a następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Kiedy ciasto rośnie, umyj i osusz truskawki oraz usuń szypułki. Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat, uformuj z niego kulę, którą rozwałkuj na placek grubość ok. pół centymetra. Poukładaj na nim przekrojone na ćwiartki truskawki. Teraz dłuższe boki ciasta zawiń na dwa, w taki sposób, by pokrywały się i tak powstały pas pokrój na równe kawałki, które skręcaj o 180 stopni. Kiedy już wszystkie bułeczki są uformowane, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.