Dorada w kuchni
Najprostszym i najbardziej popularnym sposobem przyrządzenia dorady jest jej pieczenie lub grillowanie. Aromatu doda dobrze dobrana kompozycja ziół. Do delikatnego, białego mięsa tej ryby świetnie pasuje bazylia, która lubi towarzystwo innych ziół - idealnie skomponuje się z pietruszką, rozmarynem i czosnkiem. - Pod koniec pieczenia czy grillowania rybę oprószamy solą, przy czym nie warto przesadzać z ilością soli, żeby mięso nie stało się suche. Doskonałym uzupełnieniem będzie szczypta pieprzu cytrynowego, który jest zdecydowanie delikatniejszy od tradycyjnego, pieprzu czarnego. Z przyprawianiem ryb nie należy przesadzać, bo zamiast podkręcić ich delikatny smak, łatwo go przygasić – radzi Angelina Ziembińska.
Trwa ładowanie wpisu: facebook
- Jednym z ciekawszych sposobów przyrządzania dorady jest jej pieczenie w gruboziarnistej soli. Sprawioną rybę zasypuje się dużą ilością soli i piecze. Sól podczas pieczenia formuje się w skorupę, z której wyciągamy upieczoną rybę. Wbrew pozorom mięso ryby po upieczeniu nie jest zbyt słone, a zyskuje niezwykłą sprężystość i delikatność – przekonuj Trener Zdrowej Diety.