Ryba świeża czy mrożona?
Dorada w sprzedaży występuje w postaci świeżej - w całości, patroszona, filety lub dzwonki, jak także mrożonej, najczęściej są to filety. Najbardziej przystępną formą, szczególnie dla osób niewprawionych w sprawianiu ryb, będzie patroszona świeża dorada lub filety.
- Zarówno mrożone, jak i świeże ryby będą odpowiednie – przekonuje ekspertka i dodaje, że mrożenie ryb sprawia, że zachowują większość wartości odżywczych i są lepiej zabezpieczone przed zepsuciem. Jednak zdarza się, że (zwłaszcza filety) są pokryte glazurą z lodu, co zniechęca konsumentów do płacenia "za wodę". Świeże ryby wymagają umiejętnego obchodzenia się z nimi od momentu połowu i odpowiedniego transportu. Ale spokojnie można korzystać zarówno z formy mrożonej, jak i ze świeżej. Ale w przypadku tej drugiej, warto robić zakupy u zaufanego sprzedawcy, który dba o jakość i świeżość produktów.