Smaczna i zdrowa dorada. Koniecznie spróbuj

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 6Dlaczego warto ją jeść?

Obraz
© 123RF.COM

Choć w piątek przypadający w oktawie świąt wielkanocnych nie musimy pościć, to i tak, jak co tydzień mamy dla was przepis i kilka ciekawostek o rybie. Dziś w ramach naszego cyklu Ryba na piątek mamy dla was doradę, bo ryb nigdy za wiele. Delikatne, białe mięso pełne wartościowych składników odżywczych i witamin. Tak w skrócie można opisać rybę, jaką jest dorada. Dlaczego jeszcze, oprócz smaku i dobroczynnych właściwości warto zaprosić ją do kuchni? Na to pytanie odpowie specjalista ds. żywienia, Trener Zdrowej Diety i autorka bloga Dietolog.eu, Angelina Ziembińska.

/ 6Co ona w sobie ma?

Obraz
© 123RF.COM

- W doradzie znajdziemy przede wszystkim pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (w szczególności witamina D3), makro i mikroelementy: wapń, fosfor, jod i selen – przekonuje Trener Zdrowej Diety i dodaje, że warto podkreślić zawartość niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, niespotykanych w innych produktach żywnościowych, prócz ryb.

Statystyczny Polak rocznie zjada 13 kg ryb. Zostajemy daleko w tyle np. za Portugalczykami, którzy spożywają ich prawie cztery razy więcej. Nie wspominając już o Japończykach, u których ryby najczęściej goszczą na talerzach. Czas naprawić te niechlubne statystyki i przygotować na dzisiejszy obiad doradę. Ryba ta, oprócz sklepów rybnych, regularnie pojawia się w dyskontach spożywczych, m.in. w Lidlu, gdzie można kupić ją w promocji. Dlaczego warto z niej skorzystać?

/ 6Czy warto ją jeść?

Obraz
© 123RF.COM

- Zdecydowanie polecam doradę zarówno ze względu na jej wartość odżywczą, jak i na delikatny smak. Dorada ma białe, zwarte i soczyste mięso, które bardzo łatwo oddzielić od dużych i widocznych ości. Idealnie sprawdzi się zatem w posiłkach dla dzieci i osób, które ich się obawiają – przekonuje Angelina Ziembińska.

Dorada naturalnie występuje w ciepłych wodach Morza Śródziemnego i w wodach przybrzeżnych wschodniego Atlantyku. Dlatego właśnie większość dorad dostępnych w sprzedaży pochodzi z akwakultur, czyli są to głównie ryby hodowlane. Poszczególne gatunki ryb różnią się między sobą składnikami odżywczymi, ale także smakiem i strukturą mięsa. - Dorada jest morską, chudą rybą o bardzo smacznym i zwartym mięsie, jest ceniona szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Trudno porównać ją z jakąkolwiek inną polską rybą, więc jeśli ktoś polubił doradę ze względu na jej walory kulinarne i smakowe, to obawiam się, że nie znajdzie jej lokalnego, polskiego odpowiednika – dodaje specjalista ds. żywienia.

/ 6Ryba świeża czy mrożona?

Obraz
© 123RF.COM

Dorada w sprzedaży występuje w postaci świeżej - w całości, patroszona, filety lub dzwonki, jak także mrożonej, najczęściej są to filety. Najbardziej przystępną formą, szczególnie dla osób niewprawionych w sprawianiu ryb, będzie patroszona świeża dorada lub filety.

- Zarówno mrożone, jak i świeże ryby będą odpowiednie – przekonuje ekspertka i dodaje, że mrożenie ryb sprawia, że zachowują większość wartości odżywczych i są lepiej zabezpieczone przed zepsuciem. Jednak zdarza się, że (zwłaszcza filety) są pokryte glazurą z lodu, co zniechęca konsumentów do płacenia "za wodę". Świeże ryby wymagają umiejętnego obchodzenia się z nimi od momentu połowu i odpowiedniego transportu. Ale spokojnie można korzystać zarówno z formy mrożonej, jak i ze świeżej. Ale w przypadku tej drugiej, warto robić zakupy u zaufanego sprzedawcy, który dba o jakość i świeżość produktów.

/ 6Dorada w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Najprostszym i najbardziej popularnym sposobem przyrządzenia dorady jest jej pieczenie lub grillowanie. Aromatu doda dobrze dobrana kompozycja ziół. Do delikatnego, białego mięsa tej ryby świetnie pasuje bazylia, która lubi towarzystwo innych ziół - idealnie skomponuje się z pietruszką, rozmarynem i czosnkiem. - Pod koniec pieczenia czy grillowania rybę oprószamy solą, przy czym nie warto przesadzać z ilością soli, żeby mięso nie stało się suche. Doskonałym uzupełnieniem będzie szczypta pieprzu cytrynowego, który jest zdecydowanie delikatniejszy od tradycyjnego, pieprzu czarnego. Z przyprawianiem ryb nie należy przesadzać, bo zamiast podkręcić ich delikatny smak, łatwo go przygasić – radzi Angelina Ziembińska.

- Jednym z ciekawszych sposobów przyrządzania dorady jest jej pieczenie w gruboziarnistej soli. Sprawioną rybę zasypuje się dużą ilością soli i piecze. Sól podczas pieczenia formuje się w skorupę, z której wyciągamy upieczoną rybę. Wbrew pozorom mięso ryby po upieczeniu nie jest zbyt słone, a zyskuje niezwykłą sprężystość i delikatność – przekonuj Trener Zdrowej Diety.

/ 6Przepis na faszerowaną doradę pieczoną w warzywach

Obraz
© 123RF.COM

Dorada jest jedną z najwyżej cenionych w Europie ryb morskich, hodowana jest głównie w Grecji, Chorwacji i Hiszpanii, gdzie uważana jest za „królową mórz”. - Jeśli nie mieliście jeszcze okazji kosztować dorady, koniecznie kupcie i przygotujcie ją faszerowaną i pieczoną w warzywach - to świetna konkurencja dla pstrąga i przyznam, że jedna z moich ulubionych – zachęca Angelin Ziembińska.

2 średnie dorady o jednakowej wielkości (ok. 230 g, wypatroszone), mała cukinia, pęczek pietruszki, cebulka dymka z zielonymi piórkami szczypiorku (lub kawałek pora), ząbek czosnku, łyżka masła, sól i pieprz do smaku, 200 g pomidorków koktajlowych, mała czerwona papryka.
Przygotowanie:
Rybę umyj dokładnie i osusz ręcznikiem papierowym, posól i dopraw pieprzem wedle uznania.
Teraz czas na farsz. Cebulę lub pora pokrój drobno w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na łyżce masła. Umyj cukinię i zetrzyj ją na tarce (razem ze skórką), dodaj do cebuli i czosnku. Duś ok. 10 min., po czym dodaj posiekaną pietruszkę. Farsz dopraw solą i pieprzem (jeśli jest to konieczne). Gotowym farszem wypełnij rybę i ułóż ją w naczyniu żaroodpornym. Wokół ryby poukładaj pokrojone pomidorki koktajlowe i paski papryki. Przykryj i piecz 30-40 min. w temperaturze 180 st.

- Danie podaj gorące zaraz po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika. Jedna porcja to ok. 140 kcal, 9 g węglowodanów, 19 g białka i tylko 3 g tłuszczu - przekonuje Trener Zdrowej Diety. Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce