Przepis na faszerowaną doradę pieczoną w warzywach
Dorada jest jedną z najwyżej cenionych w Europie ryb morskich, hodowana jest głównie w Grecji, Chorwacji i Hiszpanii, gdzie uważana jest za „królową mórz”. - Jeśli nie mieliście jeszcze okazji kosztować dorady, koniecznie kupcie i przygotujcie ją faszerowaną i pieczoną w warzywach - to świetna konkurencja dla pstrąga i przyznam, że jedna z moich ulubionych – zachęca Angelin Ziembińska.
Składniki:
2 średnie dorady o jednakowej wielkości (ok. 230 g, wypatroszone), mała cukinia, pęczek pietruszki, cebulka dymka z zielonymi piórkami szczypiorku (lub kawałek pora), ząbek czosnku, łyżka masła, sól i pieprz do smaku, 200 g pomidorków koktajlowych, mała czerwona papryka.
Przygotowanie:
Rybę umyj dokładnie i osusz ręcznikiem papierowym, posól i dopraw pieprzem wedle uznania.
Teraz czas na farsz. Cebulę lub pora pokrój drobno w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na łyżce masła. Umyj cukinię i zetrzyj ją na tarce (razem ze skórką), dodaj do cebuli i czosnku. Duś ok. 10 min., po czym dodaj posiekaną pietruszkę. Farsz dopraw solą i pieprzem (jeśli jest to konieczne). Gotowym farszem wypełnij rybę i ułóż ją w naczyniu żaroodpornym. Wokół ryby poukładaj pokrojone pomidorki koktajlowe i paski papryki. Przykryj i piecz 30-40 min. w temperaturze 180 st.
Trwa ładowanie wpisu: facebook
- Danie podaj gorące zaraz po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika. Jedna porcja to ok. 140 kcal, 9 g węglowodanów, 19 g białka i tylko 3 g tłuszczu - przekonuje Trener Zdrowej Diety. Smacznego!