Czy warto ją jeść?
- Zdecydowanie polecam doradę zarówno ze względu na jej wartość odżywczą, jak i na delikatny smak. Dorada ma białe, zwarte i soczyste mięso, które bardzo łatwo oddzielić od dużych i widocznych ości. Idealnie sprawdzi się zatem w posiłkach dla dzieci i osób, które ich się obawiają – przekonuje Angelina Ziembińska.
Dorada naturalnie występuje w ciepłych wodach Morza Śródziemnego i w wodach przybrzeżnych wschodniego Atlantyku. Dlatego właśnie większość dorad dostępnych w sprzedaży pochodzi z akwakultur, czyli są to głównie ryby hodowlane. Poszczególne gatunki ryb różnią się między sobą składnikami odżywczymi, ale także smakiem i strukturą mięsa. - Dorada jest morską, chudą rybą o bardzo smacznym i zwartym mięsie, jest ceniona szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Trudno porównać ją z jakąkolwiek inną polską rybą, więc jeśli ktoś polubił doradę ze względu na jej walory kulinarne i smakowe, to obawiam się, że nie znajdzie jej lokalnego, polskiego odpowiednika – dodaje specjalista ds. żywienia.