Co ona w sobie ma?
- W doradzie znajdziemy przede wszystkim pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (w szczególności witamina D3), makro i mikroelementy: wapń, fosfor, jod i selen – przekonuje Trener Zdrowej Diety i dodaje, że warto podkreślić zawartość niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, niespotykanych w innych produktach żywnościowych, prócz ryb.
Statystyczny Polak rocznie zjada 13 kg ryb. Zostajemy daleko w tyle np. za Portugalczykami, którzy spożywają ich prawie cztery razy więcej. Nie wspominając już o Japończykach, u których ryby najczęściej goszczą na talerzach. Czas naprawić te niechlubne statystyki i przygotować na dzisiejszy obiad doradę. Ryba ta, oprócz sklepów rybnych, regularnie pojawia się w dyskontach spożywczych, m.in. w Lidlu, gdzie można kupić ją w promocji. Dlaczego warto z niej skorzystać?